Megfázós, influenzajárványos időben nincs jobb, mint egy tál forró húsleves, aminek egyszerűsített, gyorsabb változatát hétköznapokon is könnyedén összedobhatjuk. Csak pár egyszerű alapanyag kell hozzá, és ha sovány csirkemellel készítjük, akkor alig több, mint fél óra múlva már kanalazhatjuk is.
A húsleves klasszikus gyógyleves, a legjobb kanalaznivaló, amikor megfázással, influenzával nyűglődünk, de akár annak megelőzésére is. Nem mindig van azért idő a békebeli, órákig készülő változatnak nekiállni, de csirkemellel gyorsabban is készíthetünk isteni finom melengető húslevest. Ez a változat póréhagymával, répával és szárzellerrel készül, tészta is van benne, hogy laktatóbb legyen, és akár önálló fogásként is megállja a helyét, a gyógyhatást pedig egy kis gyömbér is fokozza.
Ha van otthon más zöldség, zöldborsó, fehérrépa, karalábé, pár levél kelkáposzta, akkor ezekkel tovább gazdagítható természetesen, csak finomabb lesz tőle ez a tartalmas, de könnyű, melengető leves.
Csirkés gyógyleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, a gyömbért apróra vágjuk. Az olívaolajat egy lábasban felforrósítjuk, a pórét, a répát, a szárzellert és a gyömbért rádobjuk, és kevergetve 5-6 percet pároljuk kevergetve, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát. Ha felforrt, beletesszük a csirkemellféléket egészben, takarékra vesszük, és 30 percet gyöngyözve főzzük, míg az ízek összesimulnak és a zöldségek megpuhulnak.
Kivesszük a csirkemelleket, és két villa segítségével szálasra, falatnyi darabokra tépkedjük, majd a tésztával együtt a levesbe tesszük, és még pár percet főzzük, míg a tészta megpuhul.
Legvégül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, ha szükséges, még sózzuk és borsozzuk, és azonnal tálalhatjuk is a forró, tartalmas, de könnyű levest.