Írd be, mit keresel:

Vaníliás-sütőtökös kenyér egyszerűen, péksütemény helyett

Nagyon puha, könnyű és illatos ez a sütőtökkel készülő kenyér, nem olyan édes, mint egy igazi desszert, inkább péksütemény jellegű, tökéletes akár uzsonnára, akár reggelire, és mivel tojás nélkül készül, így vegán étrendre is könnyen adaptálható.

Cookta - 2024.01.29.
Vaníliás-sütőtökös kenyér egyszerűen, péksütemény helyett

Gyors kevert tésztával készül ez a szépséges sárga színével már látványra is felvidító sütőtökös kenyér, szaftos, puha, ami ha van épp maradék sült vagy főtt sütőtökünk, akkor pikk-pakk összeállítható. A tésztája meglehetősen nedves nyersen, ezért aránylag hosszan kell sütni, és felszeletelés előtt érdemes teljesen kihűteni, hogy szépen szeletelhető legyen, de ha például előző este megsütjük, akkor reggelire tökéletes lesz, sőt felszeletelve, porciózva le is fagyasztható, és kenyérpirítóban bármikor átmelegíthető, felfrissíthető.

Ebbe a változatba most csak egy kis vanília került, illetve egy kis kurkuma, a színe végett, de akár gyömbérrel, kardamommal, fahéjjal is fűszerezhető, de akár magokkal, aszalványokkal, csokidarabokkal is gazdagítható a „sütisebb” élményért, ha pedig vegán változatban szeretnénk elkészíteni, elég a tejet és a vajat növényire váltani, hiszen tojást alapból nem tartalmaz…

Vaníliás-sütőtökös kenyér

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál vanília-kivonat
  • 10 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg főtt vagy sült sütőtök
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 3 dl (növényi) tej

Elkészítés: A nedves alapanyagokat – a sütőtököt, a tejet, a vaníliát és az olvasztott zsiradékot – egy turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és simára turmixoljuk. Egy tálban a száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a kurkumát és a sót – elvegyítjük, majd hozzáadjuk a sütőtökös turmixot, simára keverjük, és sütőpapírral bélelt tégla- vagy kenyérformába öntjük, elsimítjuk.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 50-55-percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd kivéve 10 percet pihentetjük, kifordítjuk a formából, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megvágnánk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.