Írd be, mit keresel:

Dagasztás nélküli kenyér házilag, szuperegyszerűen

Bár rengeteg féle kenyeret kapni, sokszor nem a legjobb minőségű, könnyen kiszárad, morzsálódik, és többnyire tele is vannak pakolva mindenféle adalékanyagokkal. Házilag készítve sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, tudjuk, mi van benne, és bármivel gazdagíthatjuk - ráadásul ezt a változatot még dagasztani sem kell!

Cookta - 2024.01.30.
Dagasztás nélküli kenyér házilag, szuperegyszerűen

Jó ropogós héjú, belül levegős és könnyű, konyharuhába csavarva 3-4 napig friss marad ez a nagyon egyszerű dagasztás nélküli kenyér. Alig van vele munka, és annyira isteni az illata a sütőből kivéve, hogy az ember nehezen bírja kivárni, míg legalább langyosra hűl. Csak liszt, langyos víz, élesztő és só kell hozzá, és egy kis türelem, hogy kellően megkeljen a simán, fakanállal összekevert tészta. Az állaga elég ragacsos, nem formázható, így mindenképpen formában kell sütni, ami lehet ízlés szerint hosszúkás, de akár egy kisebb jénai is használhatunk hozzá.

Ennek a dagasztás nélküli kenyérnek a titka, hogy 40 fokos sütőben, letakarva 1 órát kell keleszteni – ezzel az eljárással könnyebben megkel és levegősebb lesz a tészta, de ha nem használunk sütőt a kelesztéshez, akkor legalább 1,5 órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. A tésztába tehetünk felaprított olajbogyót, aszalt paradicsomot, zöldfűszert, 1-2 evőkanál mákot, szezám- vagy más magot, darabolt diót – ne túl sokat, hogy ne nehezítse el a tésztát, de érdemes játszani, variálni az ízesítését.

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:

  • 37,5 dkg liszt
  • 3 dl kézmeleg víz
  • 1,5 dkg friss vagy 1 csomag (7 g) instant élesztő
  • 1 teáskanál só

Elkészítés: Egy keverőtálba öntjük a meleg vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, addig kevergetjük, míg teljesen feloldódik, és hagyjuk 10 percet pihenni. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, és egy fakanállal elkeverjük, amíg a folyadék teljesen felveszi a lisztet. Letakarjuk, és 40 fokra melegített sütőbe tesszük, 1 órát hagyjuk kelni, amíg legalább megduplázza méretét.

Egy kenyér- vagy téglaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a kissé ragacsos tésztát átdolgozás nélkül, néhányszor finoman a konyhapulthoz ütögetjük, és még 5 percet hagyjuk pihenni, közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. 35 percet sütjük, majd kivéve 10 percet hagyjuk, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.