Írd be, mit keresel:

Tévhitek a gyümölcslevekről és smoothie-król, amiket egészségesnek hiszünk

A boltok polcain és hűtőpultjaiban színes palackokban és dobozokban kelletik magukat a különféle gyümölcslevek és smoothie-k, amelyekre könnyen elcsábulunk, főleg ha rá van írva: 100%, bio vagy vitaminnal felturbózva, de valóban olyan egészségesek, mint amilyennek mutatják magukat vagy mint elsőre gondoljuk?

Cookta - 2023.07.27.
Tévhitek a gyümölcslevekről és smoothie-król, amiket egészségesnek hiszünk

A gyümölcslevekről azt tartjuk, hogy egészségesek, ami így elsőre és általánosságban akár igaz is lehet, de egyáltalán nem mindegy, mihez képest egészséges, és az sem, melyiket választjuk, esetleg magunk készítjük.

A gyümölcslé préseléssel készül, aminek ugye az a lényege, hogy az ugyancsak értékes rostjaitól megfosztjuk a gyümölcsöt, ráadásul fajlagosan megnöveljük ezzel a cukortartalmat is. Hogy konkrét példát vegyünk, nézzünk egy narancsot, ami mérettől függően 60-70 kcal energiát és 4,5 gramm rostot tartalmaz, míg egy pohár narancslé 110-120 kcal a gyümölcstől függően, és a rosttartalma csupán 0,5 gramm. És most akkor egy otthon, házilag facsart léről beszélünk, amit azonnal megiszunk, így mondjuk a vitamintartalom megmarad.

Ha a bolti leveket nézzük, és kicsit vesszük a fáradtságot, hogy elolvasgassuk a címkét, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb sűrítményből, koncentrátumból készül, vagyis a gyümölcslevet valamilyen eljárással besűrítik, mert így könnyebben szállítható és tárolható, majd csomagolás előtt visszahígítják, vagyis nem a legtermészetesebb italt kortyolgatjuk, és most még mindig a jobb fajta 100%-os gyümölcstartalmúaknál tartunk.

Forrás: iStock

A legtöbb gyümölcsös ital azonban még plusz adalékokat, cukrot, aromaanyagokat is tartalmaz, és ha mondjuk egy feketeribizlis, málnás vagy áfonyás gyümölcslére fájna a fogunk, akkor bizony láthatjuk, hogy az ital nagy része sűrített almalével készül, és az oly csábító bogyós csak ízesítőként, egészen kis százalékban található meg benne.

A smoothie különféle fajtái is csalókák. A palackokon gyakran feltüntetik, hogy mennyi gyümölcs van bennük, ám ha a valóságban annyi gyümölcsöt egyszerre megennénk – mint ahogy egyébként kvázi egy húzásra megisszuk -, akkor pukkadásig tele lennénk. És ha valóban annyi gyümölcs van benne, akkor az egyszerre elég nagy cukorsokk, még akkor is, ha gyümölcscukor.

A legfontosabb az, hogy legyünk tudatosak, nézzük meg, miből készül az adott ital, és ha nem akarunk agyonfeldolgozott élelmiszert fogyasztani, inkább készítsünk otthon friss vagy fagyasztott gyümölcsből magunk turmixot, smoothie-t – ezekben az értékes rostok is benne maradnak, ha pedig szomjasak vagyunk, válasszuk a vizet vagy az ízesített vizet!

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.