Írd be, mit keresel:

Szuperegészséges Buddha-tál

Gyönyörű, egészséges, nagyon izgalmas és sokféle – ez a Buddha-tál, ami eredetileg egy vegán találmány, de egyre többen kezdik elirigyelni a trendi fogást, és ma már vega és húsos verziói is vannak.

Cookta - 2020.08.06.
Szuperegészséges Buddha-tál

Az egészséges táplálkozás során fontos, hogy mindenféle tápanyagból rendszeresen és kellő mennyiség jusson a szervezetbe. Fontosak a párosítások, ezek a színes és nagyon mutatós tálak pedig kiemelten odafigyelnek erre. Vannak ugyanis alapszabályok: a Buddha-tálban mindig lennie kell valamilyen gabonafélének, fehérjében gazdag növényi összetevőnek, nyers salátafélének, nyers, főtt vagy sült zöldségnek, valamint növényi zsírban gazdag összetevőnek, így lesz kiegyensúlyozott az étel.

Most egy húsos, pontosabban csirkemelles változatot mutatunk Nektek, de az alapanyagokat mindenki a tetszése szerint változtathatja.

Hozzávalók:

  • 5 dkg hajdina (vagy lehet gersli, köles, bulgur stb)
  • 30 dkg csirkemell
  • 6-8 db koktélparadicsom
  • 10 dkg madársaláta (de akár többféle saláta is kombinálható)
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 5 dkg fekete magozott olajbogyó
  • Floriol olaj a sütéshez és a salátaöntethez
  • balzsamecet (a salátaöntethez)
  • só, bors, oregánó

Elkészítés:

1. A hajdinát kétszeres mennyiségű, sós vízben főzd meg 10-15 percig, majd hagyd lefedve pihenni még egy kis ideig.

Megfőzzük a hajdinát

Megfőzzük a hajdinát
Forrás:
depositphotos.com

2. A csirkemellet egy kis Floriol olajon futtasd meg, fűszerezd sóval és borssal, majd csavard rá egy fél citrom levét. Ha szeretnéd, tetszés szerint használhatsz sült csirke fűszerkeveréket vagy mexikói fűszert is, úgy kicsit pikánsabb lesz az eredmény.

Fűszerezzük a csirkemellet

Fűszerezzük a csirkemellet
Forrás:
depositphotos.com

3. Egy kis vizet öntsünk a csirkemell alá, fedjük le a serpenyőt és pároljuk a húst 10-15 percig. Majd a fedőt levéve pirítsuk meg kicsit a maradék olajon mindkét oldalát.

Megpirítjuk a csirkemellet

Megpirítjuk a csirkemellet
Forrás:
depositphotos.com

4. Eközben melegítsük elő sütőt 180 fokra. A koktélparadicsomokat tegyük egy kis tepsibe, sózzuk, borsozzuk és öntsünk alá egy kis Floriol olajat. Ezután tegyük a sütőbe 25-30 percre, amíg a paradicsomok megsülnek.

Megsütjük a paradicsomot

Megsütjük a paradicsomot
Forrás:
depositphotos.com

5. Innen már egyenes az út a célig, azaz a finom, egészséges ebédig. Először is szeleteljük fel a közben kihűlt csirkemellet.

Felszeleteljük a csirkemellet

Felszeleteljük a csirkemellet
Forrás:
depositphotos.com

6. Készítsük el a salátaöntetet: 2 evőkanál Floriol olajba tegyünk egy kis kanál balzsamecetet, sót, borsot és egy kis oregánót. 

Elkészítjük az öntetet

Elkészítjük az öntetet
Forrás:
depositphotos.com

7. Tegyük egy tálba a megmosott salátát, ez lehet madársaláta, de tetszés szerint akár jégsaláta, rukkola vagy akár többféle saláta keveréke is. 

Előkészítjük a salátát

Előkészítjük a salátát
Forrás:
depositphotos.com

8. A tál összeállításánál a salát mellé helyezzük oda a többi hozzávalót, a csirkemellet és a sült paradicsomot is. Színesíthetjük a tálat felszeletelt lilahagymával, olajbogyóval, de akár főtt tojással, avokádóval vagy egyéb más alapanyaggal is bolondíthatjuk. Kicsit megsózzuk, majd ráöntjük a kész öntetet és máris kész a szuperegészséges ebéd! Jó étvágyat!

Összeállítjuk a tálat

Összeállítjuk a tálat
Forrás:
depositphotos.com
olaj

Mi kerüljön minden Buddha-tálba?

  • Gabonafélék, magok: quinoa, köles, rizs, barna rizs, hajdina, bulgur
  • Növényi fehérje: csicseriborsó, bab, lencse, tofu, szejtán
  • Nyers zöld: bébispenót, saláta, madársaláta, rukkola, endívia
  • Zöldség nyersen, sütve vagy párolva: sárgarépa, brokkoli, cukkini, zöldbab, borsó, retek, kaliforniai paprika, paradicsom, karalábé, gomba, kukorica, spárga
  • Növényi zsírban gazdag alapanyag: avokádó, szezámmag, kesudió, tahini (szezámmagpüré), olajbogyó
  • Ízesítő, fűszer, öntet: hummusz, élesztőpehely, citromlé, csili, bazsalikom, más zöldfűszer, fokhagyma, gyömbér, növényi joghurt, chiamag, mandula, lenmag, akár némi gyümölcs…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.