Gyönyörű, egészséges, nagyon izgalmas és sokféle – ez a Buddha-tál, ami eredetileg egy vegán találmány, de egyre többen kezdik elirigyelni a trendi fogást, és ma már vega és húsos verziói is vannak.
Az egészséges táplálkozás során fontos, hogy mindenféle tápanyagból rendszeresen és kellő mennyiség jusson a szervezetbe. Fontosak a párosítások, ezek a színes és nagyon mutatós tálak pedig kiemelten odafigyelnek erre. Vannak ugyanis alapszabályok: a Buddha-tálban mindig lennie kell valamilyen gabonafélének, fehérjében gazdag növényi összetevőnek, nyers salátafélének, nyers, főtt vagy sült zöldségnek, valamint növényi zsírban gazdag összetevőnek, így lesz kiegyensúlyozott az étel.
Most egy húsos, pontosabban csirkemelles változatot mutatunk Nektek, de az alapanyagokat mindenki a tetszése szerint változtathatja.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A hajdinát kétszeres mennyiségű, sós vízben főzd meg 10-15 percig, majd hagyd lefedve pihenni még egy kis ideig.
2. A csirkemellet egy kis Floriol olajon futtasd meg, fűszerezd sóval és borssal, majd csavard rá egy fél citrom levét. Ha szeretnéd, tetszés szerint használhatsz sült csirke fűszerkeveréket vagy mexikói fűszert is, úgy kicsit pikánsabb lesz az eredmény.
3. Egy kis vizet öntsünk a csirkemell alá, fedjük le a serpenyőt és pároljuk a húst 10-15 percig. Majd a fedőt levéve pirítsuk meg kicsit a maradék olajon mindkét oldalát.
4. Eközben melegítsük elő sütőt 180 fokra. A koktélparadicsomokat tegyük egy kis tepsibe, sózzuk, borsozzuk és öntsünk alá egy kis Floriol olajat. Ezután tegyük a sütőbe 25-30 percre, amíg a paradicsomok megsülnek.
5. Innen már egyenes az út a célig, azaz a finom, egészséges ebédig. Először is szeleteljük fel a közben kihűlt csirkemellet.
6. Készítsük el a salátaöntetet: 2 evőkanál Floriol olajba tegyünk egy kis kanál balzsamecetet, sót, borsot és egy kis oregánót.
7. Tegyük egy tálba a megmosott salátát, ez lehet madársaláta, de tetszés szerint akár jégsaláta, rukkola vagy akár többféle saláta keveréke is.
8. A tál összeállításánál a salát mellé helyezzük oda a többi hozzávalót, a csirkemellet és a sült paradicsomot is. Színesíthetjük a tálat felszeletelt lilahagymával, olajbogyóval, de akár főtt tojással, avokádóval vagy egyéb más alapanyaggal is bolondíthatjuk. Kicsit megsózzuk, majd ráöntjük a kész öntetet és máris kész a szuperegészséges ebéd! Jó étvágyat!
Mi kerüljön minden Buddha-tálba?