Írd be, mit keresel:

Bableves másképp – gyorsan, pikánsan és krémesen

Egy tartalmas, egytálételnek is beillő forró leves igazi kincs a téli napokon, főleg akkor, ha gyorsan elkészíthető. A bableves pontosan ilyen, most egy zöldségekben gazdag, húsmentes és gluténmentes változatot mutatunk – de néhány ötletet is adunk húsos alternatívákra!

Cookta - 2021.01.19.
Bableves másképp – gyorsan, pikánsan és krémesen

A bableves nálunk általában nagy rákészülést igényel, amolyan komótos, hosszadalmasabb fogásnak számít, mert mindenki a Jókai-féle, sok füstölt hússal és kolbásszal készülő levesre gondol, ami tényleg nem egy gyors fogás, nemcsak a babnak, de a füstölt húsnak is kell az idő. De a bab olyan nagyszerű alapanyag, hogy érdemes más formában, más ízesítéssel is kipróbálni, és nem csak a klasszikusokat ismételni.

A konzervfehérbab ott kelleti magát szinte minden élelmiszerbolt polcán, rengeteg időt és energiát spórolhatunk vele, mármint akár elektromos energiát és gázt is, a segítségével és sok zöldséggel gyors és tartalmas levest, egytálételt készíthetünk. Fontos tudni, hogy a konzervzöldségek tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaznak, a vákuum tartósítja őket, bármikor jó szolgálatot tehetnek nekük a konyhában. Ha nem is minden zöldség mutatja legjobb arcát konzerv formában – pl. a zöldborsóról mindenkit lebeszélünk az állagváltozása miatt –, a bab tökéletes alapanyag ebben a formában.

Az alábbi gyors és pikáns leves húsmentes, mégis kiadós, de ha valakinek hiányzik belőle az emberesség, akkor bátran gazdagíthatja karikára vágott és serpenyőben kissé átpirított kolbásszal, virslivel vagy füstölt tarjával, amit akár a tányérba mert levesre is szórhatunk húsimádó családtagjaink kedvére.

Pikáns, zöldséges bableves tejföllel és mustárral

Hozzávalók:

  • 1 konzerv főtt fehérbab
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/2 fej zeller
  • 2 közepes krumpli
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt majoránna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál mustár
  • kevés olaj
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, mindet apró kockákra vágjuk, a konzervbabot leszűrjük.

A hagymát egy lábosban kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a fokhagymát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a nyers zöldségeket és a morzsolt majoránnát, felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd a forrástól számítva 15 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a babot, és még 10 percig takarékon főzzük.

Közben a tejfölt a mustárral kikeverjük, a petrezselymet finomra vágjuk.

A levesből 1 merőkanálnyit a mustáros tejfölhöz merünk, elkeverjük, majd folyamatos kevergetés mellett a leveshez öntjük, és még 2-3 percig főzzük. Elzárjuk a tüzet, a leveshez adjuk a petrezselymet, és tálalás előtt 5 percet pihentetjük, majd tálakba merjük, aki kívánja, kis kenyeret kínálunk mellé – vagy sült kolbászkarikákkal, virsilvel vagy füstölt tarjával tovább gazdagítjuk.

Megnézem >>

Megnézem >>
Forrás:
Alexandra.hu

Ez is érdekelhet: Levesek

Mélytányérnyi boldogság – minden évszakra

Együnk levest mindennap!

Több mint 100 levesrecept egy kiadványban! A leves műfaj gyűjteményes kiadványában helyet kapnak a klasszikusok, a különlegességek, az ünnepiek, a hétköznapiak, az egzotikusak és a magyarosak… és még rengeteg. Mert a leves az egyik legjobban variálható, legkedveltebb ételféleség, amit az egész világon szeretnek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.