Írd be, mit keresel:

Popcorn felturbózva, sós karamellával

Kuckózós, filmnézős estékre nem árt felkészülni valamilyen kényeztető kis rágcsálnivalóval, amihez a pattogatott kukorica klasszikus kellék. Elkészíthetjük házilag is, de készen is vehetjük, viszont mindenképpen érdemes egy kicsit csavarni rajta, például sós karamellel megbolondítani...

Cookta - 2024.01.20.
Popcorn felturbózva, sós karamellával

Alapvetően édes, de egy kis sós ellenponttal, nagyon izgalmas, egyszerre ropogós és ragacsos, és ha elejétől a végéig magunk készítjük, akkor is hamar megvan, ráadásul tudjuk is, hogy mi kerül bele. A bolti pattogatott kukoricánál gyakori alapanyag a pálmazsír, ami a környezet- és egészségtudatos szemlélet szerint kerülendő alapanyag, mivel esőerdőket irtanak ki miatta, és kémiai eljárással, hidrogénezéssel finomítják fogyaszthatóvá. Ha pedig ízesített popcornt választunk, szinte biztos, hogy aromákkal van telipakolva…

A házi változathoz viszont csak kevés olaj és pici só kell csak, és nem kell hozzá semmilyen speciális gép, bár mostanság elég divatos, sem mikró – elég hozzá egy nagyobb fedeles edény, no meg a pattogtatni való kukorica. A készítés folyamatáról már korábban írtunk, és itt található >> A karamellszósz is pár perc alatt elkészül, és akár azonnal, frissen is fogyasztható, de még jobb és sokkal ropogósabb, ha a sütőben kicsit rászárítjuk, még ropogósabbá téve ezt a csábító csemegét…

Popcorn sós karamellával

Hozzávalók:

  • 10 dkg kész pattogatott kukorica
  • 12 dkg vaj
  • 22 dkg barna cukor
  • 1 teáskanál méz
  • 1 teáskanál durva szemű só vagy sóvirág
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés: A sütőt 120 fokra előmelegítjük. A pattogatott kukoricát egy sütőpapírral fedett tepsire elterítjük, ha nem fér el lazán, akkor használjunk inkább 2 tepsit.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk cukrot, a mézet és a só felét, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon, majd kevergetve 3-4 perc alatt karamellizáljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a szódabikarbónát, amitől fellazul. Alaposan elkeverjük, majd a pattogatott kukoricára csorgatjuk nagyjából egyenletesen, és két spatulával összeforgatjuk.

Betoljuk a sütőbe 15 percre, majd átforgatjuk, és még 15 percre visszatoljuk száradni. A sütőből kivéve meghintjük a maradék sóval, hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálba tesszük, kicsit összetördeljük, ha összetapadtak volna.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.