Írd be, mit keresel:

Csavart fánk egyszerűen – könnyű tésztával, ropogósan

Őrülten finom, könnyű és levegős tésztájú, ráadásul nagyon mutatós is ez a csavart fánk - fahéjas kristálycukorban meghempergetve a legjobb! A forma nemcsak csinossá teszi, de növeli is a ropogós külső réteget, kevesebb olaj is kell a sütéséhez, mint a szalagos fánkhoz, egyszerű elkészíteni, és ízlés szerint csokiszósszal, mogyorókrémmel vagy dzsemmel is tálalható, tunkolható.

Cookta - 2024.01.25.
Csavart fánk egyszerűen – könnyű tésztával, ropogósan

Itt a farsangi időszak, és ez a fánk szezonja is, és ha máskor nem is, ilyenkor mindenki megsüti legalább egyszer-kétszer ezt az isteni kelt tésztát. A jól bevált szalagos fánk mellett érdemes mindig valami újdonságot is kipróbálni, és ez a csavart változat biztos sikerre számíthat. Egyszerű, robotgép sem kell hozzá, nagyon könnyen formázható a tészta, és a hosszúkás formájának köszönhetően jóval kevesebb olaj kell a sütéséhez, mint a klasszikus gömbölyded fánkoknál.

A jó fánknak annyi a trükkje, hogy hagyjunk a tésztának elég időt a kelésre, és jó meleg, de ne túl forró olajban süssük, majd szűrőkanálban alaposan csepegtessük le, így egyáltalán nem nehéz, hanem belül levegős, kívül finoman ropogós állagot kapunk, ha pedig még egy illatos fahéjas-kristálycukros burkot is kap, akkor lesz extrán finom és ropogós!

Csavart fánk

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1,2 dl tej
  • 1 tojás
  • 2 dkg friss élesztő
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • 3 evőkanál cukor + 1 kávéskanál őrölt fahéj keveréke a beforgatáshoz

Elkészítés: A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd a tűzről levéve a cukrot és az elmorzsolt élesztőt is hozzáadjuk. 10 percet pihentetjük, majd a tojást is hozzáütjük, kézi habverővel simára keverjük. A lisztet keverőtálba tesszük a csipet sóval, elvegyítjük, a közepébe egy lukat formázunk, ide öntjük a tejes keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel folytatjuk, és ruganyos tésztává gyúrjuk 2-3 perc alatt, majd lefedve, langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni.

Ezután kicsit átdolgozzuk, kinyomkodva belőle a levegőt, majd ugyanígy még 30 percet kelni hagyjuk.

A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átnyomkodjuk, majd 16 egyenlő darabba vágjuk – először 4-be, majd mindegyik darabot 4 egyenlő részre osztjuk, kézzel kisodorjuk, majd félbehajtjuk, többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk. Sütőpapírra téve, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percet hagyjuk kelni.

Egy nagyobb felületű edényben kétujjnyi olajat melegítünk, majd a csavart fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt szép aranybarnára sütjük, egy szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy ez a felesleges zsiradékot felszívja.

Egy nagyobb zacskóba 3 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat szórunk, beletesszük a kisült, még forró csavart fánkokat, a száját összefogjuk, és alaposan összerázzuk, hogy mindenhol bevonja az illatos és ropogós réteg.

Azon melegében tálaljuk – ízlés szerint olvasztott csokit, mogyorókrémet, lekvárt kínálva mellé.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.