Írd be, mit keresel:

3 tavaszváró alakbarát saláta lila káposztával és sok vitaminnal

A lila káposzta ugyancsak ritkán kerül az asztalunkra, akkor is főleg párolt káposzta formájában, kizárólag sült húsok mellé. Pedig nagyon jó áron beszerezhető, rendkívül egészséges, kalóriaszegény és változatosan elkészíthető téli zöldségünk. Érvek és receptötletek!

Cookta - 2024.02.16.
3 tavaszváró alakbarát saláta lila káposztával és sok vitaminnal

Vörös káposzta és lila káposzta néven is ismerjük ezt a rostokban, vitaminokban és sokféle fitokemikáliákban gazdag zöldséget. Kutatások igazolják, hogy több olyan hatóanyag van benne, amelyek megvédik a szervezetet a különféle daganatos betegségek ellen, a benne lévő indol véd a mell-, méh- és petefészekrák ellen, és egyben lassítja az öregedési folyamatot. A lila káposzta hatékonyan védi az emésztőrendszert, nemcsak rosttartalmának köszönhetően, hanem antibakteriálisan is védi a táplálékcsatorna nyálkahártyáját. Olyannyira gyógyító és fertőtlenítő, hogy levele és leve külsőleg is használható például vágott sebek bekenésére.

Alacsony kalóriatartalma (100 g = 21 kcal) és könnyű emészthetősége miatt kiválóan beilleszthető diétába, magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt pedig jól járunk, ha rendszeresen fogyasztjuk a friss zöldségekben szegény téli, kora tavaszi időszakban.

Fontos!

Ha a lila káposztát megvágjuk, és nem használjuk fel egyszerre, C-vitaminjának megőrzése érdekében mindenképpen csomagoljuk be legalább a vágott felületet fóliába!

A lila káposztához a legtöbb zöldség és gyümölcs jól illik, egy szelet grillezett vagy roston sült hal, hús vagy sajt mellé ideális és alakbarát – most 3 receptötletet mutatunk.

Lila káposzta, retek, újhagyma

Vékony laskára vágott lila káposztát, szeletelt retket és aprított újhagymát forgassunk össze egy tálban, készítsünk hozzá egy könnyű joghurtos öntetet egy kis mustárral és mézzel, némi sóval és borssal ízesítve.

Lila káposzta naranccsal

Filézett vagy félkarikára vágott narancsot, vékonyra gyalult lila káposztát és julienne-re vágott sárgarépát forgassunk össze, készítsünk hozzá öntetet némi olívaolajjal, narancs- és citromlével, egy kis mézzel, összeforgatás után érdemes egy kicsit pihentetni, hogy összeérjenek az ízek.

Lila káposzta, sárgarépa, lila hagyma

Apróra vágott lila hagymát, vékony csíkokra vágott sárgarépát és vékony laskára vágott lila hagymát keverjünk össze, majd készítsünk hozzá klasszikus vinaigrette mártást vagy az amerikai káposztasalátához, a coleslaw-hoz is használatos tejfölös-majonézes öntetet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.