Írd be, mit keresel:

Hogyan fejlesszük a gyerekek szókincsét?

Ahogy a gyerekek elkezdenek beszélni, nagy felelősség hárul a szülőkre, hogy szókincsüket minél választékosabbá bővítsék. Kettő-két és fél éves kor körül a gyerekek már egyszerűbb mondatokkal kommunikálnak, innentől lehet építkezni.

Van néhány jó módszer, amivel játékosan fejleszthető a szókincs, most ezekről olvashattok bővebben a Játékliget segítségével készült cikkünkben.

Cookta - 2021.07.01.
Hogyan fejlesszük a gyerekek szókincsét?

Miért fontos a választékos szókincs?

Ennek jelentősége nagyjából az óvodában jelenik meg. Addig nagyrészt az édesanyával tölti otthon a kicsi a mindennapjait, akivel saját kommunikációja alakul ki, anyukája ismeri egyedi szókincsét, szókészletét, fél szavakból is megérti a gyereket.

Az óvodában ez másként van. Ott az óvó néninek 20-30 gyerek egyedi szókincsét kéne megtanulnia, hogy mindenkivel tudjon kommunikálni. Ez lássuk be, nem reális, ezért mire óvodába megy a gyermek, számára is hasznos, ha egy olyan alap szókinccsel rendelkezik, amelyre az óvoda építhet, hiszen így könnyebben kifejezheti magát. Az óvodában el kell tudni mondania, ha szeretne valamit, fáj valamije.

A szókincs fejlődése

A gyerekeknél ez a folyamat ösztönös, de lehet segíteni, stimulálni is. Megjegyzik a körülöttük elhangzó kifejezéseket, esetleg még rá is kérdeznek néhányra. Először a gyerekek csak szavakkal fejezik ki magukat, később ezekből már mondatokat alkotnak, ezért fontos, hogy a mindennapi tevékenységek során választékosan, egész mondatokban beszéljünk hozzájuk.

Sokat segít, ha kérdezzük őket, mondják el, mit szeretnének másnap csinálni, ezzel a passzív szókincsüket tornáztatjuk meg.

Meseolvasás, mint szókincsfejlesztés

Több tevékenységgel is fejleszthetjük a kicsik szókincsét, az egyik ilyen a meseolvasás.

Hasznos lehet, hogyha váltogatjuk a műfajokat, hiszen más szókinccsel rendelkezik e népmese, a kortárs mese és a klasszikus irodalom.

Olvassunk lassan, álljunk meg többször, hogy a gyermek vissza tudjon kérdezni, ha esetleg nem ért egy-egy kifejezést. 

Jó megoldás szókincsfejlesztő játékok használata

Jó megoldás szókincsfejlesztő játékok használata
Forrás:
www.jatekliget.hu

Szókincsfejlesztés egyéb módjai

Nagyon sok, direkt erre a célra fejlesztett játékkal találkozhatunk a piacon, akár a Játékliget kínálatában is, így ha fejleszteni szeretnénk a gyerekek szókincsét, számtalan eszköz állhat rendelkezésünkre. Ezek mellett játszhatunk rímfaragó játékot is, aminek a lényege, hogy rímpárokat keresünk. Ilyen például, hogy rímet kell találni a vaj szónak vagy annak, hogy piros. Kezdhetünk egyszerűbbekkel, amikor pedig már jól megy, akkor játszhatunk ellentétpárokkal vagy rokon értelmű szavakkal. Hasonlóan jó otthoni ötlet lehet a barkóba vagy egyéb kitalálós játékok.

A gyerekek szókincse időről időre önmagától is gyarapszik, de bizonyos játékos, mindennapi tevékenységekkel ezen is segíthetünk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.