Írd be, mit keresel:

Meddig lehet használni egy autógumit?

Az autógumik, hasonlóan a gépjárművekben található kopó alkatrészekhez, nem örök életűek. Még akkor sem, ha mindig az évszaknak megfelelő szettel közlekedsz.

A nyári gumiknak és a téli gumiknak is van egy élettartama, ami után akkor sem szabad közlekedni velük, ha látszólag tökéletes minőségűek. Hogy mi ez az élettartam és mi befolyásolja, az kiderül a következőkből!

Cookta - 2021.07.02.
Meddig lehet használni egy autógumit?

Alapvető tudnivalók az autógumik élettartamáról

A szakértők egyöntetű véleménye szerint akár tíz évig is képesek megőrizni az autógumik azokat a tulajdonságaikat, amikkel felvértezik őket a gyártószalagon.

A DOT szám segítségével ez a bizonyos gyártási idő könnyen visszafejthető. A gumi oldalfalán van egy hosszabb karaktersor, ez a DOT szám. Ennek utolsó négy karakteréből az első kettő mutatja a gyártás hetét, a második kettő pedig annak évét.

Fontos tudni, hogy az autógumik élettartamát erősen befolyásolja az, hogy mennyire voltak védve az időjárás viszontagságaitól, amíg leszerelt állapotban várták, hogy bevetésre kerüljenek. Sem a fagy, sem pedig a közvetlen napsütés nem tesz jót az abroncsoknak. Amíg a kocsin vannak, addig persze ezektől a hatásoktól nem minden esetben lehet védeni őket, azonban amíg a gumik pihenőidejüket töltik, törekedni kell erre.

Téli gumi

Téli gumi
Forrás:
https://www.gumitop.hu/teli-gumi

Az autógumik öregedése

Technikailag egy hároméves gumit frissen gyártottnak szokás tekinteni, míg ha az abroncs életkora nem haladta meg az öt esztendőt, akkor újként hivatkoznak rá. Ez abból adódik, hogy ezen időtartamokon belül a gumik úgy viselkednek, hogy úgymond megérdemlik ezeket a jelzőket.

Persze a tisztesség azt kívánja, hogy ha valaki egy hatéves vagy annál is idősebb abroncsot próbál értékesíteni, akkor fel kell tüntetnie azt, hogy hány esztendőn át lehet még használni. Egy vadonatúj abroncsnak tehát már az is ront az értékén, ha nem tesznek meg vele egy métert sem, csak áll egy helyben. Éppen ezért fontold meg, hogy mikor, hol és milyen nyári gumit vagy téli gumit vásárolsz.

A gumik öregedése alapvetően a használattól következik be. Menet közben egészen parányi darabok válnak le róla, a fékezés pedig még ennél is intenzívebben koptatja az autógumikat. Kiváltképp igaz ez akkor, ha valamilyen okból kifolyólag intenzív fékezést hajt végre az ember. Ennek ékes bizonyítéka az aszfalton nyomot hagyó féknyom, ami gumidarabkákból áll.

Hosszabbítsd meg a gumijaid életidejét!

Azzal, ha a gumik élettartamát maximális mértékben kihasználod, hálás lesz a pénztárcád és a környezeted is. Figyelj oda a tárolásukra, a téli gumikat csak azt követően spájzold el, hogy lemostad róluk a sót és az egyéb szennyeződéseket.

A kerékre szerelt abroncsokat akár egymáson is tudod tárolni, akár mind a négyet egymásra stócolhatod. A leszerelt autógumik egymás mellett tárolandók, s jó, ha gondoskodsz arról, hogy időnként meg legyenek forgatva. A hűvös és páramentes környezet az, ahol igazán jól érzi magát egy szezonon kívüli autógumi.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.