Írd be, mit keresel:

“Mi a gond az akváriumommal?” – Avagy a kezdő akvaristák legnagyobb hibái

Sokan azért akarnak halakat tartani, mert nem igényelnek annyi törődést mint egy kutya vagy macska. Bár tényleg nem kell őket tanítani és a bundájukat ápolni, de azért erős túlzás, hogy a halakkal nem kell foglalkozni. Néhány dologra ugyanis meglehetősen kényesek, a kezdő haltartók pedig gyakran elkövetik az alábbi bakikat.

Cookta - 2021.08.01.
“Mi a gond az akváriumommal?”  – Avagy a kezdő akvaristák legnagyobb hibái

Túl kicsi az akvárium

A jelenleg hatályos állatvédelmi törvény szerint gerinces állatokat (igen, a halak is azok) legalább 30 literes akváriumban szabad csak tartani. No de ez az alsó határ, ami még nem jelenti azt, hogy a halak – pláne ha sokan vannak – jól is éreznék magukat ekkora helyen.

Nekik ugyanis az akváriumra korlátozódik az életterük, tehát érdemes minél nagyobbat beszerezni belőle. Ha egy több száz literes akvárium számodra nem opció, akkor válaszd a másik lehetőséget: tarts kevesebb halat. 

A fő szabály a kistermetű halak esetén, hogy egy halra annyi liter vizet kell számolni, ahány centiméter hosszú lesz majd kifejlett állapotában. Tehát ha mondjuk 5 centiméretesre növő halakból akarsz 10 darabot, akkor minimum 50 literes akváriumra lesz szükséged. Persze ha ennél nagyobbat vásárolsz, az nekik csak jó, pláne ha idővel gyarapítani szeretnéd majd a kolóniát. 

Nincs kellően felszerelve az akvárium

A haltartás nem merül ki annyiban, hogy teliengedsz egy akváriumot csapvízzel, majd beleteszel néhány halat. Ezeknek az állatoknak ugyanis megfelelő hőmérsékletű és összetételű vízre van szükségük ahhoz, hogy jól érezzék magukat. 

A vizet pedig folyamatosan szűrni, fűteni, oxigénnel dúsítani kell, amihez természetesen a megfelelő berendezéssel kell ellátni az akváriumot. A legjobb ezeket egy helyről, például a Petguru akvarisztikai kínálatából beszerezni, ahol az lámpaszettől a levegőpumpákig mindent megtalálsz, és még szakértő tanácsokat is kaphatsz. 

Rossz helyen tartod az akváriumot

Az akvárium elhelyezése sarkalatos kérdés. Némely kezdő szerint az ablak közelében biztosan jó helye lesz, hiszen így a halak természetes fényhez jutnak. Az igazság azonban az, hogy az akváriumot nem ajánlott az ablak közelébe tenni, hiszen a napfény hatására fokozódik az algaképződés, ráadásul nehezen tartható egyenletesen a víz hőmérséklete. Márpedig a halaknak tiszta és állandó hőfokú vízre van szükségük. 

Ugyanezen okból nem ajánlott a fűtőtestek környéke sem; válassz egy olyan helyet a lakásban, ahol nincs ablak, egyenletes a hőmérséklet és persze könnyű hozzáférni az akváriumhoz, így a tisztítása sem ütközik majd akadályokba. 

Rögtön beleteszed a halakat a vízbe

Az akvárium berendezése és feltöltése még nem jelenti azt, hogy rögtön alkalmas is lenne a halak számára! A vízben ugyanis még ki kell alakulnia az ideális mikrokörnyezetnek, ami több hétig is eltarthat.Vagy ha teszel indító baktériumokat a vízbe, akkor megspórolsz időt magadnak, és akár egy hét után is indulhat az akvárium.

Csak ezután lehet beköltöztetni az első lakókat, ami szintén nem egy ötperces művelet: a halakat először a szállítózacskóval együtt tedd az akváriumba, majd nagyjából fél óra elteltével engedd ki őket, hogy felfedezhessék új lakhelyüket. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.