Írd be, mit keresel:

Nyaralás a tányérban – 5 portugál fogás, amit érdemes felfedezni

Még tart a nyár, mindenki fejében még a nyaralás és az utazás körül forognak a gondolatok, sokan már hazatértek, mások még most készülődnek, de olyan is akad, aki idén nem tud új helyeket felfedezni. Csupa kedvenc úticél ételeit gyűjtjük össze sorozatunkban, amelyekkel felidézhetjük vagy megidézhetjük a helyi ízeket. Most a portugál konyha 5 jellegzetes fogását mutatjuk, ami itthon is könnyedén elkészíthető, természetesen receptekkel!

Cookta - 2021.08.21.
Nyaralás a tányérban – 5 portugál fogás, amit érdemes felfedezni

A portugál konyha jellegzetesen mediterrán, bár egyes vonásaiban el is tér tőle, hiszen nem a Földközi-, vagyis Mediterrán-tenger nyaldossa a partjait, hanem a hatalmas óceán, ami karakteresen meghatározza éghajlatát is. A hosszú tengeri partszakasznak köszönhetően nagyon népszerűek a különféle halak és a tenger gyümölcsei, amit leggyakrabban grillen vagy tepsiben sütnek meg egyszerűen, kis citromlével és sok salátával, esetleg párolt, sült zöldségekkel tálalva. Azért húsételt is bőven találunk, de amiből biztos nincs hiány, az az édesség, ugyanis hihetetlenül édesszájúak, imádják a piskótaféléket, a péksüteményeket és az édes tojáskrémmel készülő desszerteket.

Bolinhos de bacalhau – portugál tőkehalpuffancs >>

Portugália első számú étele a tőkehal, a bacalhau, amit a mondás szerint egy jó háziasszonynak 365 féle módon kell tudni elkészítenie. Ebből egyik ez a halfasírt, amit street foodként is fogyasztanak, és gyakorlatilag minden kávézóban, pékségben kapható, egyszerű, kiadós és nagyon finom.

Francesinha, a portugál melegszendvics >>

Ez a mindenhol kapható melegszendvics igazi nemzeti kedvenccé vált, pedig ahogy a neve is mutatja, a franciáktól átvett croque monsieur portugál változata. A világháború után francia vendégmunkára kényszerülő portugálok vitték haza a receptet, amit aztán saját szájuk íze szerint módosítottak, sokféle húst tesznek bele, nem csak sonkát, és besamel helyett fűszeres paradicsmszósszal tálalják.

Bacalhau com natas – tejszínes tőkehal >>

A tőkehal egyik legkedveltebb formája ez a tepsiben sült gazdag és kiadós egytálétel, krumplival rétegezik a hófehér halat, és egy tejszínes besamellel sütik össze.

Baba de camelo – karamellkrém 2 hozzávalóval >>

Ennek a mesésen krémes és lágy desszertnek a neve szó szerinti fordításban tevenyálat jelent, ami enyhén szólva is bizarr, viszont egy tényleg népszerű és nagyon finom desszert, ami sűrített tejjel és tojással készül, más nem is kell hozzá, és sajnos nagyon eteti magát…

Pastel de nata – pudingkrémes kosárka >>

Kihagyhatatlan helyi különlegesség a pastel – vagy többes számban pasteis – de nata, ami tulajdonképpen egy leveles tésztában sült édes pudingféle tojásos krémmel. Egyszerre ropogós és krémes süti, a tetején enyhén karamellizálódik a krémben lévő cukor, és a népszerűségét mutatja, hogy vannak olyan helyek, amelyek csak erre az egyetlen desszertre specializálódnak!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.