Írd be, mit keresel:

Színes csokitallér – mert egy falatnyi luxust megérdemlünk

A csokoládé valamikor a gazdagok kiváltsága volt, és csak a nemesség és a királyok kóstolhatták, ma már tucattermékké vált. Csakhogy az igazán finom csokoládék ma is úri huncutságnak minősülnek: a kézműves vagy igazán minőségi csokik ugyancsak drágák.

Cookta - 2023.08.26.
Színes csokitallér – mert egy falatnyi luxust megérdemlünk

Az igazán komoly csokifanatikusok képesek vagyonokat áldozni a nemesebb csokoládékért, amelyek nem is feltétlenül felelnek meg az átlagos ízlésnek. Az egyik ilyen például a modicai csokoládé, ami egyáltalán nem krémes, nem olvadós, sőt még csak nem is édes, viszont csak nyers kakaóbabot és nádcukrot tartalmaz, kézzel törik és keverik, és mivel nem hevítik, ezért a cukor nem is tud felolvadni, ropog a fog alatt. Ki gondolná, hogy ezért az ősi azték módszerrel készülő csokiért messzi földről zarándokolnak a szicíliai kisváros manufaktúráiba a csokibolondok?

Mi ennyire ínyencek most nem leszünk, de mégis csak kézműves csokit fogunk készíteni, mégpedig házilag. A csokoládé körül nagy legendák terjednek és kavarognak, de jó alapanyaggal és néhány szabály betartásával biztos sikerre és nagyon mutatós desszertfalatkákra számíthatunk.

Színes csokitallér házilag

 

Amire szükségünk lesz:

  • 20 dkg fehér csokoládé – vagy ízlés szerint használhatunk tejcsokit vagy étcsokoládét is
  • 5 dkg pisztácia, mogyoró, mandula vagy dió, esetleg vegyesen – ezek az olajos magvak ma már sajnos tényleg luxusnak számítanak, már ha az árukat nézzük, de érdemes egyszer-egyszer elcsábulni, különösen a pisztácia mutat jól a tallérokon
  • 5 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs – minél színesebb, annál jobb

Amire figyelnünk kell:

A csokoládét sosem szabad túl forróra melegíteni, mert megég – ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen, hiszen gőz fölött vagy mikróban szokás felolvasztani, hanem azt, hogy a csoki szerkezete megváltozik, és már sosem lesz ugyanolyan jól kezelhető. A legideálisabb, ha 45 fok fölé nem melegítjük.

A jó csoki titka a temperálás, vagyis a visszahűtés, majd az újboli melegítés és visszahűtés. Ezt általában hatalmas márványlapokon végzik, órioás spatulákkal kenegetik ide-oda a csokit – így hűtik. Erre persze nekünk otthon nincs felszereltségünk, de van rá praktikus mikrós megoldás: a felaprított csoki vagy csokipasztillát mikrózható tálba tesszük, és 600 Watton melegítjük, 20 másodpercenként ellenőrizva és átkeverve. Ha a nagy része megolvadt, de még van benne darabos rész, akkor már nem tesszük vissza, hanem addig kevergetjük, míg a darabkák is felolvadnak a többi csoki hőjétől.

Így készül:

  • Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket felaprítjuk, az olajos magokat is ízlés szerint feldarabolhatjuk.
  • Egy tepsire vagy tálcára sütőpapírt terítünk.
  • A csokoládét felaprítjuk, egy műanyag edénybe tesszük, és mikróban a fent leírt módszerrel felolvasztjuk.
  • Egy evőkanállal kupacokat teszünk a sűrű csokiból a sütőpapírra, a kanál hátával kicsit megformázzuk, majd megszórjuk az előkészített színes és ropogós kincsekkel.
  • Azonnal hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjenek.
  • Érdemes hűtőben tárolni, de persze átpakolhatjuk egy dobozba a sütőpapírt finoman lehúzva róla, vagy tehetjük átlátszó celofán tasakokba is – gasztroajándéknak sem utolsó!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.