Írd be, mit keresel:

Tepsis csirkecomb szaftosan, vörösborral, lilakáposztával

A sütőben készült tepsis húsok a kedvenceink közé tartoznak, és nemcsak azért, mert a köréjük pakolt zöldségekkel, kísérőkkel együtt sütve sokkal szaftosabb és ízletesebb a végeredmény, de az összeállítás után szinte már nincs is vele több dolgunk.

Cookta - 2023.09.14.
Tepsis csirkecomb szaftosan, vörösborral, lilakáposztával

Most csirkecombot választottam a tepsis fogáshoz, mellé pedig lilakáposzta, sárgarépa, hagyma és császárszalonna került a tepsibe, majd némi vörösborral és alaplével nyakonöntve tettem be a sütőbe. Mire a hús és a zöldségek puhára párolódtak, a szaft is kellően besűrűsödött, és már csak kicsit rá kellett pirítani tálalás előtt.

Forrás: Kard Éva

Ameddig a hús a sütőben csücsült, elkészült a köretként tálalt rizs is, de jól illik hozzá akár a krumplipüré vagy éppen egy szelet friss kenyér, mellyel kedvünkre tunkolhatjuk a szaftot. Nagyon ízletes és házias, igazi ízbomba lett, a hús pedig szaftosra, omlósra sült.

Forrás: Kard Éva

Lilakáposztás-boros csirkecomb

Hozzávalók:

  • 4 db tanyasi csirkecomb
  • 1 kisebb fej lilakáposzta
  • 2 nagyobb lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 20 dkg császárszalonna
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl csirkealaplé
  • 2,5 dl vörösbor
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A káposzta külső leveleit fejtsük le, majd vágjuk fel vastagabb cikkekre, de a torzsájából hagyjunk rajta valamennyit, hogy a leveleket összefogja. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és szeleteljük fel. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sárgarépát tisztítsuk meg, majd karikázzuk fel. A császárszalonnát kockázzuk fel, a csirkecombokat vágjuk ketté.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a császárszalonnát, és süssük pár perc alatt világos színűre, majd szedjük ki a zsiradékból, és szórjuk bele egy nagyobb tepsibe. A visszamaradt zsiradékba helyezzük bele a csirkecombokat, majd pár perc alatt mindkét oldalát süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd helyezzük a tepsibe, és tegyük köré a káposztaszeleteket.

Ezután tegyük a zsiradékba a felszeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, hogy egy kicsit összeessen, majd szedjük ki, és szintén tegyük a tepsibe. Ezután adjuk a zsiradékhoz a felkarikázott sárgarépát, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel az alaplével és a borral. Ezután a öntsük a tepsibe, tegyük bele a babérlevelet, majd fóliával fedjük le a tepsit mielőtt a sütőbe helyeznénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 60 percig. Én légkeverésnél 160 fokon 60 percig pároltam. Amikor a hús és a zöldségek puhára párolódtak, vegyük le a fóliát, helyezzük vissza a sütőbe, és süssük még pár percig.

Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.

Tálaláskor tegyünk a tányérba pár kanál rizst – vagy az ízlés szerint készített köretet -, helyezzük rá a húst, kanalazzuk rá a szaftos zöldségeket, helyezzük mellé a káposztacikket, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.