Nagyon finom, puha, könnyű, nem mellesleg szemet gyönyörködtetően aranyszínű és elképesztően illatos is ez a sütőtökös duci palacsinta, ami igazi kényeztető kényelmes reggeli vagy uzsonna lehet, de egy tartalmasabb leves után másodiknak is ideális.
A palacsintát nem lehet elég módon variálni, hiszen ki ne szeretné bármely változatát? Az amerikai jellegű, sütőporos, kisebb és pufókabb pancake is rengeteg lehetőséget rejt, és sütőtökszezonban szerintünk kihagyhatatlan kipróbálni ezzel az édes és rostokban gazdag zöldséggel felturbózva.
Nagyon egyszerűen összeállítható a tésztája, ha van épp kéznél sült sütőtökünk, de úgyis nagyobb adagban érdemes készíteni, mert viszonylag hosszan sül, a sütőtök pedig legtöbbször jókora, a megsült, finoman karamellizálódott napsárga húsa pedig rengeteg módon felhasználható. Készülhet belőle smoothie, édes sütőtökkenyér, sütőtökös fasírt is – de palacsintába téve is mindenképpen érdemes kipróbálni, mert isteni!
Sütőtökös duci palacsinta
Hozzávalók:
Elkészítés: A száraz alapanyagokat – a lisztet, a sütőport, a fűszereket és egy csipet sót – egy tálban összekeverjük. A sült – vagy főtt – sütőtököt egy késes robotgépbe vagy turmixba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejet és a cukrot, és simára mixeljük, majd hozzáöntjük a száraz keveréket, és ezzel is összedolgozzuk.
Egy serpenyőben teáskanálnyi vajat olvasztunk, jó evőkanálnyi tésztakupacokat teszünk bele, megvárjuk, míg a tetején kis buborékok jelennek meg és a széle pirulni kezd, majd egy lapáttal alányúlva megfordítjuk, és a másik oldalát is pirosra sütjük. Így járunk el a többi tésztával is.
Mézzel, juharsziruppal meglocsolva tálaljuk, de finom fahéjjal kikevert joghurttal meglocsolva is…