Írd be, mit keresel:

Milyen lakáshitel-konstrukciót válassz?

Manapság számos, az előző évtizedekhez képest jelentősen kedvezőbb pénzintézeti lakáshitel-konstrukció van jelen a piacon, amelyet újonnan bevezetett állami, leginkább családosok számára nyújtott támogatások egészítenek ki. 

Az utóbbi években azonban a koronavírus-járvány hatásai voltak érezhetők az élet, így a gazdaság minden területén, sok ember megélhetése került veszélybe a munkahelybezárások következtében, valamint sokan kerültek egészségügyileg és anyagilag nehéz helyzetbe. Az ennek ellensúlyozására hozott, gazdasági életet segítő intézkedések hatására viszont nemcsak az infláció, hanem a hitelkamatok is emelkedtek.

Cookta - 2021.11.01.
Milyen lakáshitel-konstrukciót válassz?

Lakásvásárlás előtt ezeken gondolkodj el

A kormányzati intézkedések elsősorban a gyereket nevelő vagy vállaló családok, valamint az új lakást építők vagy vásárlók számára jelentenek jelentős kedvezményeket, így a csok, falusi csok, babaváró hitel, szja kedvezmény, nagycsaládos autóvásárlási támogatás, stb., azonban az átlagos banki lakáshitelek kamatai is jóval kedvezőbbek lettek a korábbi konstrukciókhoz képest

Az interneten számos lakáshitel-kalkulátor segíti az érdeklődőket, hogy megtalálhassák a legjobb megoldást és legkedvezőbb hiteleket.

A támogatások kedvezőtlen mellékhatása, hogy a lakásárak, az építési és építőanyag költségek gyors ütemben növekedésnek indultak, és ennek következtében a támogatások egy része nem maradt a támogatottaknál. További problémát jelent, hogy a támogatásokkal vásárolt lakásokra vonatkozó kötelezettségeknek sem olyan könnyű eleget tenni, és az így vásárolt lakásokat nem könnyű idő előtt eladni. A gyerekvállalás pedig nem csak támogatást jelent, hanem a jövőre nézve kiadásokat, napi gondokat is.

Milyen lehetőségeid vannak? 

A fiatalok, lakásvásárlás előtt állók nagy része sajnos a sokféle támogatási lehetőség ellenére sem tud saját lakást vásárolni, de sokan, végiggondolva a lehetőségeiket, jövőbeli céljaikat, nem is akarnak. Számukra a bérleti alternatíva marad, ami rugalmasságot feltételez, és nagyobb fokú függetlenséget jelent. 

Az esetenként akár több 10 milliós támogatások vonzónak tűnhetnek, és sokak számára az egyetlen megoldást jelentik a lakáshoz jutásban, ezért élnek is a lehetőséggel, de mielőtt fejest ugranál egy ilyenbe, érdemes alaposan és széleskörűen tájékozódni a feltételekről, és jól átgondolva dönteni a hosszú távú elköteleződés mellett.

Mit tehetsz, ha már van lakáshiteled?

Ha a korábbi években vettél fel lakáshitelt, a lehetőségeid némileg mások. Ez esetben ketté kell választani a meglévő hitelfeltételeket. Akik fix kamatozású hitellel rendelkeznek, azok nagyon jó döntést hoztak, mivel az így 5 vagy 10 évre rögzített kamatok a biztosíték arra, hogy a havi törlesztőrészletek ne változzanak a kamatperiódus alatt. 

A változó kamatozású lakáshitelt választók viszont nehéz helyzetbe kerültek, ha az előzetes figyelmeztetések ellenére nem váltották hitelüket fix kamatozásúra, mivel a kamatok folyamatosan emelkednek, és emelkedni is fognak a jövőben. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.