Írd be, mit keresel:

A bőr első számú védelmi vonala a bőrgát

A bőrgát a test külső védelmezője, amely alapvető szerepet játszik bőrünk egészségének megőrzésében. A bőrgát (másnéven bőrbarrier) elsődleges szerepe a túlzott vízveszteség megakadályozása, a bőr hidratáltságának megőrzése. 

Másrészről pajzsként is funkcionál a káros környezeti hatásokkal szemben, megakadályozza a baktériumok, toxinok és allergének bejutását a szervezetbe. Számos bőrprobléma hátterében a bőrbarrier valamilyen sérülése áll.

Cookta - 2021.11.01.
A bőr első számú védelmi vonala a bőrgát

A bőrgát szerkezete

A bőrgát működését úgy kell elképzelnünk mint egy téglafalat, ami köztünk és a külvilág között áll. Bőrünk legkülső rétege a bőrgát (stratum corneum) több sejtből, úgynevezett korneocitákból áll, amelyek mindegyike erős víztaszító zsírréteggel (lipid) van körbevéve. Utóbbi ragasztóként is funkcionál, így áll össze egy jól szervezett biológiai mátrix.

Ennek a megjelenítéséhez képzeljünk el egy téglafalat, ahol a téglák a korneociták, a habarcs, ami összetartja a téglákat, a lipidekből áll.

A felépített fal egy erős szerkezetet alkot, de ha elkezd kopni a lipidréteg, akkor a felépítmény meggyengül és végül összeomlik.

A bőrbarrier sérülései

Ugyanez történik a bőrünkben, ha a bőrbarrier bármelyik rétege megsérül vagy nem működik megfelelően. A bőr egészségére nézve pusztító hatású lehet a vízveszteség, hiszen az a bőr kiszáradásához, ráncok megjelenéséhez vezet. A végeredmény az, hogy a bőr veszít rugalmasságából, feszességéből és sokkal öregebbnek látszik. 

A károsodott bőrrétegen keresztül a baktériumok és allergének is könnyebben be tudnak jutni, elindítva ezzel autoimmun vagy gyulladásos folyamatokat. A bőrgát sérülésére utalhat az akne, a rosacea, az ekcéma vagy a pikkelysömör megjelenése. Nem jól működő bőrvédelemre gyanakodhatunk még ha feszül, viszket a bőr, sérülés után nehezebben regenerálódik a bőrréteg, vagy egyszerre van jelen száraz és zsíros bőrfelszín az arcon.

Ha észleltük a bőrproblémát, első lépésként mindig a kiváltó okot szüntessük meg és szabaduljunk meg az irritációt okozó tényezőktől.

A megelőzés azonban mindig jobb, mint a tűzoltás, ezért létfontosságú, hogy a bőrt magas minőségű és bioaktív hatóanyagban gazdag termékekkel ápoljuk.

A megelőzés azonban mindig jobb, mint a tűzoltás, ezért létfontosságú, hogy a bőrt magas minőségű és bioaktív hatóanyagban gazdag termékekkel ápoljuk.
Forrás:
https://biola.hu/minden-termek

A bőrvédő funkció erősítése

A megelőzés azonban mindig jobb, mint a tűzoltás, ezért létfontosságú, hogy a bőrt magas minőségű és bioaktív hatóanyagban gazdag termékekkel ápoljuk. A BIOLA Webshopban bátran válogathatunk a magyar fejlesztésű kozmetikumok között. A készítmények magas koncentrációjú gyógynövény kivonatokkal támogatják a bőrgát működését. Biztosan nem irritálják a bőrt, mivel nem tartalmaznak mesterséges színezéket, szintetikus illatanyagokat és parabén típusú konzerválószereket.

A jól megválasztott kozmetikumok mellett fontos, hogy csökkentsük a külső káros hatásokat, vagyis kerüljük UV-sugárzást, használjunk fényvédő krémet minden nap, mérsékeljük a szolárium okozta igénybevételt, valamint iktassuk ki a dohányzást az életünkből! Érdemes esszenciális zsírsavakban gazdag táplálkozást folytatni (például több lazacot, tonhalat fogyasztani), de a tartósan fennálló stresszes életmód is vezethet a bőr védőrétegének sérüléséhez. Vigyázzunk bőrünkre, hisz a megelőzés a legfontosabb!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.