Írd be, mit keresel:

Miért veszélyes az e-hulladék, és mit tehetek ellene?

A hulladék semmilyen formában sem jó, veszélyes az e-hulladék is. Viszont a jó hír az, hogy tudatos és felelős fogyasztóvá válhatsz, tehetsz tehát azért, hogy ne legyen annyi belőle.

Gondolj csak bele, hogy 10 évvel ezelőtt mennyi elektromos kütyü volt nálatok otthon? És most mennyi van? Na és szerinted mennyi lesz 10 év múlva? Rohamosan nő a számuk, így a kidobott elektromos berendezések száma is. De ettől még nem válnak köddé! Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mit tehetsz te a veszélyes e-hulladék ellen.

Cookta - 2021.12.02.
Miért veszélyes az e-hulladék, és mit tehetek ellene?

Te hány évig használsz egy elektromos kütyüt?

Közelítsük meg a kérdést a telefonok felől. Statisztikák szerint átlagosan 3 évig használnak egyet, majd lecserélik. De mivel nap mint nap használatban van, ezért sokkal könnyebben van sérüléseknek kitéve, mintha ritkán vennénk elő. Így gyorsabban elhasználódik, és persze egy sérüléssel hamarabb lejárhat az életciklusa, mint terveztük.

Emellett a számítógépekre is a lecserélés vár, átlagosan 5 évente a jelenlegi statisztikák szerint. Ha viszont a technológiai fejlődést nézzük, nem is olyan nagy ez a szám, sőt! Főleg, ha tudjuk, hogy mennyire fontos tartani a lépést az újabb technológiákkal. Ma már szinte kötelező, már csak a munkahelyünk és az iskola miatt is. De mi lesz a kidobott eszközökkel?

Miért veszélyes az e-hulladék?

Így van, e-hulladék lesz belőle, ami ráadásul veszélyes! Ennek oka, hogy sok különböző olyan anyagot tartalmaz, melyek a környezetbe jutva komoly károkat is okozhatnak.

Az egész periódusos rendszert nem kell felsorolni, de azért ott van a higany, ólom, kadmium, dioxin, stb. Ezek pedig veszélyes hulladéknak minősülnek, így természetesen nem dobhatod csak úgy ki őket. Leadhatod őket az elektromos készülékeket árusító kereskedőknél, valamint az önkormányzati hulladékudvarokban is. Magánszemélyként nem kell érte fizetni, ellenben gazdálkodó szervezetként a leadásnak díja van.

Ha lehet, ne vegyél újat. Vegyél újrahasznosítottat, felújítottat!

Ha lehet, ne vegyél újat. Vegyél újrahasznosítottat, felújítottat!
Forrás:
https://pcarena.hu/hasznalt-szamitogep

A legjobb újrahasznosítási mód

Tudod, hogyan lehet a legegyszerűbben újrahasznosítani? Ha ki sem dobjuk őket.

Erre tökéletes megoldás a használt számítógép vásárlása és használata. Sokszor tudunk jó áron olyan készüléket venni, mely pl. üzleti célra lett vásárolva, majd leselejtezték, holott még tökéletesen működött. Ezeket átvizsgálják, felújítják, ha kell, javítják, mi pedig töredék áron meg tudjuk őket vásárolni.

Ha te adsz le e-hulladékot

Fontos az adatvédelem! Hiába törlöd a merevlemezről az összes adatodat, hiába formázod a háttértárat, az adatokat egy szakember vissza tudja keresni. Ezért fontos, hogy úgy add le a géped, hogy meggyőződtél róla, hogy hulladékként fogják kezelni. Ha kell, ezt kérd írásban!

Így lehetsz tudatos felhasználó

Ha lehet, ne vegyél újat. Vegyél újrahasznosítottat, felújítottat! A készülékeidet tartsd karban a hosszú élettartamért. Ha elromlott, javíttasd meg, újíttasd fel. Ha meguntad, akkor ajándékozd el.

Így lehetsz igazán (környezet)tudatos felhasználó.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.