Eljött a Mikulás, az adventi koszorún szépen sorban egyre több gyertya ég - hivatalosan is itt van a karácsonyi szezon! Ezekkel a fantasztikus és különleges kávéitalokkal pedig te is egészen biztosan ünnepi hangulatba kerülsz.
Némelyik családban nem múlhat el karácsony tojáslikőr nélkül, mások pedig hírét sem ismerik. Mindez nem meglepő: a tojáslikőr Angliából származik, és onnan terjedt el szerte a világon. Magyarországon csak az elmúlt évtizedekben fogyasztják karácsonykor.
Bárhogyan is, a következő receptet mindenképpen érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (4 adag)
A fagylaltot először is kanalazd egy kis edénybe, majd kezdd el alacsony lángon felmelegíteni. Keverd hozzá a kávét és a tojáslikőrt. Melegítsd körülbelül 3 percig, majd a felmelegített keveréket töltsd ki 4 bögrébe. Fújd a tejszínhabot a tetejére és már kész is! Tálald azonnal!
Ha karácsony, akkor mézeskalács. Ebben a receptek az ismerős ízek köszönnek vissza – ezúttal a kávédból.
Hozzávalók (1 adag)
A tejet melegítsd meg és habosítsd fel. Tedd hozzá a mézet, és a reszelt narancshéj nagy részét. Majd keverd hozzá a forró kávét és főzd pár percig. Ha készen vagy, töltsd a tejeskávét bögrébe, tedd rá a tejszínhabot hintsd meg a maradék narancshéjjal és fahéjjal. Extra tipp: ha fokozni szeretnéd a karácsonyi hangulatot, tölts az italba egy kis narancslikőrt is, így a jókedved is garantált!
Egy melengető recept a hűvös napokra – ez a csokis csilis különlegesség tökéletes napindító a téli napokon. Szuper könnyű, nem kell baristának lenned hozzá, hogy elkészítsd 🙂
Összetevők (1 adag)
A tejet öntsük egy kisebb edénybe, és tegyük bele a kardamomot, szegfűszeget, chiliport és a kakaóport. Melegítsük fel, és töltsük ki egy bögrébe. Ízlés szerint fújhatunk tejszínhabot a tetejére, majd szórjuk meg az italt szerecsendióval és a csokireszelékkel.
Teafilter kávéba? Miért ne? Hidd el, hogy ebben a kávékölteményben tökéletes helye van a teafilternek!
Ez az igazán rendhagyó kávékülönlegesség gyorsan elkészíthető, de nagyon különleges. Főzd le a hosszú kávét, öntsd ki egy bögrébe, majd tedd bele a teafiltert és a gyömbért. Hagyd ázni pár percig, majd vedd ki a filtert. Add hozzá a juharszirupot is. Készítsd el a tejhabot, keverd bele a fahéjt majd töltsd a kávé tetejére. Élvezd!
Ha sütőtököt sütsz, ezt a fantasztikus karácsonyi lattét ne hagyd ki! A sütőtök csak egy aprócska részére lesz szükség, és hidd el, fantasztikus ízhatásban lesz részed!
A vizet tedd egy edénykébe, tedd bele a gyömbért és a fűszereket, cseppentsd rá a vaníliaaromát, majd 1 perc alatt forrald össze. Pépesítsd a sütőtököt, mérd rá a fűszeres keveréket, keverd össze. A kávét és a sütőtökös masszát töltsd egy bögrébe, habosítsd fel a tejet, majd díszítsd az egészet fahéjjal!
Bár a fenti recepteket bárki könnyen elkészítheti, a tökéletes eszpresszó vagy tejhab elkészítése már külön tudomány. Ha rajongsz a kávé és a kávékészítés világa iránt, szeretnéd tudni, hogy mi a különbség a flat white és a tejeskávé között, akkor ne habozz, végezz el egy barista tanfolyamot és kápráztasd el a környezetet a finom kávéitalokkal. Nem csak karácsonykor, egész évben.