Írd be, mit keresel:

Minimál pénzből egészségesen? Lehetséges!

Sokan úgy tartják, hogy az egészséges táplálkozás pénzkérdés – és ez annyiban igaz is, hogy sok felkapott szuperélelmiszer tényleg borsos áron kapható csak –, viszont léteznek olcsó alternatívák is, amelyekről gyakran megfeledkezünk, pedig az orrunk előtt vannak.

Cookta - 2021.12.20.
Minimál pénzből egészségesen? Lehetséges!

Néha egészen elképesztő zöldség- és gyümölcsárakkal találkozhatunk, amelyeket egy normál fizetésből sem, hát még egy egyetemista vagy pályakezdő sem engedhet meg magának. Szerencsére a sárgarépa, a káposzta, a kelkáposzta, a hagyma és az uborka mindig jó áron beszerezhető, és a fagyasztott zöldségek és zöldségkeverék, sőt a konzerv zöldségek és hüvelyesek között is találni pénztárcabarát kínálatot.

A sárgarépa nyersen, párolva, főzeléknek, sütve is remek, lereszelve pedig salátának is ideális, filléres és egészséges alapanyag. Lereszelve tócsnit is készíthetünk belőle, hasábokra vágva és zöldfűszeres vagy fokhagymás joghurtba mártogatva snacknek, előételnek is remek.

Ugyanilyen sokarcú a káposzta is – a főzeléknek is beillő lucskos káposztától az amerikai káposztasalátáig sokféle módon használható, csupa vitamin és rost, kevés kalóriával. Ugyanilyen rokona, a kelkáposzta is – például főzeléknek, frankfurti levesnek – vagy a karalábé is, amiből leves, főzelék is lehet, de párolva és kis citromlével meglocsolva olcsó és egészséges köret.

Nyáron a csöves kukorica önmagában is tökéletes fogás olcsón és egyszerűen, megfőzve, esetleg tócsninak vagy grillezve, de az év bármely szakában elérhető konzerv vagy fagyasztott formában baráti áron, amiből gyors és egészséges leves, lepény és saláta is készíthető. A konzerv bab is jó szolgálatot tehet – pürésítve és fűszerezve szuper szendvicskrém lehet belőle, de egy kis hagymával, répával gyors leves vagy vega csilisbab is készülhet belőle.

De nem csak zöldség van a világon, kell egy kis fehérje is. Bár a bab például viszonylag sok fehérjét tartalmaz, ennél többre van szükségünk. A legolcsóbb választás a tojás és a tofu, ez utóbbi igencsak pénztárcabarát lett a szupermarketekben, ráadásul GMO-mentes és tartósítószer nélküli változatot pakolhatunk a kosarunkba, többféle ízesítéssel. A tojás is egészséges és kiadós fehérjeforrás, ha okosan használjuk – omlettnek salátával, levesnek, szendvicskrémnek is bevethetjük.

A gabonafélék között is találunk egészséges és pénztárcabarát alternatívát: ilyen a rizs, a puliszka, az árpagyöngy és mindenre jó zabpehely is. Egy indiai mondás szerint ha az ember csak rizst enne, akkor is mindent megkapna a szervezete, amire szüksége van. Ez szerintünk azért túlzás, plusz van az élvezeti érték is, de a rizs tényleg az egyik első számú alapélelmiszer a világban, és nemcsak köretként, de salátának, kásának, desszertnek is nagyon sokféle módon használható. A puliszka abszolút kedvenc, tényleg életmentő, mivel 5 perc alatt kész, egy kis tejföllel és túróval, de akár bármilyen maradék raguval a legfinomabb és laktató, ugyanakkor egészséges étel. Az árpagyöngy – vagyis a hántolt árpa – méltatlanul kikopott a menüinkből, pedig nagyon finom gabonaféle, az egyik legolcsóbb is. Izgalmasan ruganyosra fő, köretnek, rizottónak, salátának is ideális, filléres finomság, ami nagyon jól fűszerezhető, variálható.

Forrás:
Kard Éva

A zabpehelyről pedig csak ódákat lehet zengeni. Kásának, palacsintának, müzlibe, tócsniba téve is tökéletes, a zabkeksz és a zabos muffin pedig desszertfronton lett igazi adu ász!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.