Írd be, mit keresel:

Egyszerű, egészséges, egyedényes: kelbimbó gombával és tojással

Az ünnepi trakták után jólesik valami egyszerű és egészséges fogás, sőt az sem árt, ha gyorsan el is készül, így van alkalom kihasználni az év utolsó napjait békésen és nyugalomban. Egy húsmentes, de fehérjében gazdag, egyedényes, könnyű, mégis tartalmas egytálételt hoztunk, amit gyerekjáték elkészíteni.

Cookta - 2021.12.29.
Egyszerű, egészséges, egyedényes: kelbimbó gombával és tojással

Bonyolultabb, mint egy sima tükörtojás, de nem sokkal, ízekben, illatokban, tápértékben viszont sokkal gazdagabb a kelbimbóval és gombával sült tojás. A gomba és a tojás fehérjetartalma mindenki számára ismert, de a kelbimbó is kiemelkedően sokat tartalmaz belőle, legalábbis a többi zöldséghez viszonyítva, emellett rostban és C-vitaminban, vasban és folsavban is igencsak gazdag, így nők számára különösen áldásos a fogyasztása. A mini káposztafejek ráadásul sokkal könnyebben emészthetőek, mint más káposztafélék, és ha valaki főve nem is kedveli annyira, a sült változatot mindenképpen érdemes kipróbálnia. 

Ha fagyasztott kelbimbóval készítjük, akkor a tisztítást is megspórolhatjuk, így igazi villámfogássá válhat, mert a kelbimbó és a gomba is gyorsan megpárolódik. Egy kis kakukkfű, fokhagyma és fehérbor került a zöldségekhez, nagyon finom így együtt, a tojás mellett pedig egy kis reszelt sajt is gazdagítja ezt az egyszerű fogást. Ha van otthon pirított hagymánk és egy kis csíránk, akkor ezzel megszórva még teljesebb ízhatást kapunk, de ezek nélkül is isteni finom!

Kelbimbó gombával és tükörtojással

Hozzávalók 2 személynek:

  • 30 dkg kelbimbó
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 ág kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 2 tojás
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés: A kelbimbók szárvégeit levágjuk, külső leveleit lefejtjük, ha túl nagyok, félbevágjuk. A gombák szárvégeit levágjuk, a fejeket megmossuk, felszeleteljük, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk.

A vajat egy mélyebb serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket, és 3-4 percig pirítjuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a száráról lehúzott kakukkfűlevélkéket, meglocsoljuk a fehérborral, sózzuk, és fedő alatt, saját gőzében 10–12 percet pároljuk. 

Ezután ráütjük a tojásokat, megszórjuk a reszelt sajttal, és még addig tartjuk a tűzön, amíg a tojás ízlésünk szerint kevésbé vagy jobban átsül. 

Tálalás előtt borsot őrölünk rá, megszórhatjuk pirított hagymával és egykis csírával is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.