Írd be, mit keresel:

Kilábalás az alkoholizmusból a közösség erejével

Az alkoholfüggőség egy olyan betegség, ami kezelés híján egyre súlyosabb méreteket ölt, és még a terápia után is nagy a visszaesés esélye. Felmérések szerint azok közül, akik orvosi segítséget kérnek, csak minden harmadik betegnek sikerül hosszútávon is fenntartania a józan életvitelt.

Ám a felépülésre sokkal nagyobb az esély, ha az illető az elvonókúra és a rehabilitáció után csatlakozik egy önsegítő csoporthoz, és rendszeresen részt vesz a foglalkozásokon.

Cookta - 2022.01.01.
Kilábalás az alkoholizmusból a közösség erejével

Élet a terápia után

Az alkoholfüggőségből kivezető út első lépése az, hogy az érintett személy nem tagadja tovább az állapotát, hanem beismeri, hogy beteg és segítségre van szüksége. A neheze viszont csak ezután jön. Ha az ambuláns terápia nem elegendő, akkor célszerű felkeresni a Balatonfűzfőn található, – többek között – alkoholfüggőséggel foglalkozó Swan Lake Központot, ami egy magán rehabilitációs intézmény. A bentlakásos terápia segít az alkoholfüggőségből való kigyógyulásban, viszont a kezelés vége után is törekedni kell arra, nehogy a beteg visszaessen. 

Ez egyedül vagy a család segítségével nem mindig kivitelezhető, hiszen szükség lehet arra, hogy olyanokkal folytassunk beszélgetést, akik maguk is hasonló cipőben járnak és megértik, min mentünk, megyünk keresztül. Erre kiválóak a már említett önsegítő csoportok. Ha alkoholbetegségről van szó, akkor érdemes csatlakozni az Anonim Alkoholisták szervetéhez, amely a legismertebb és legelterjedtebb közösség az alkoholfüggők számára. 

Mit érdemes tudni az Anonim Alkoholisták csoportjáról?

A mozgalmat még az 1930-as években indította két amerikai alkoholfüggő. Az azóta eltelt évtizedek alatt szinte az egész világon elterjedt, egyre több országban alakultak önsegítő közösségek. Magyarországon a ‘80-as évek óta működik, és ma már minden nagyobb városban tartanak AA gyűléseket. Ahogy arra a csoport neve is utal, az anonimitás adott, vagyis a tagoknak nem kell felfedniük a nevüket egymás előtt

A mozgalom nem tartozik semmilyen egyházhoz vagy szervezethez, teljes egészében önszervezéssel, önirányítással működik. A foglalkozásokon való részvétel teljesen ingyenes, a csatlakozás egyetlen kritériuma, hogy csak az lehet tag, aki maga is alkoholfüggőséggel küzd vagy küzdött, és szeretne tőle megszabadulni.

Az alkoholbetegek hozzátartozói számára külön csoport, az úgynevezett Al-Anon működik. 

Ki lehet szabadulni véglegesen az alkohol rabságából?

Az AA mozgalom egyik legfontosabb alapelve, hogy az alkoholizmus egy olyan betegség, amiből nem lehet véglegesen kigyógyulni. Eszerint aki egyszer függővé vált, az hátralevő életére az is marad, de ha képes leszokni az italozásról, akkor teljes értékű, boldog életet élhet. Ezért nem is használják a “kigyógyult függő” kifejezést.

A felépülés viszont nagyon is lehetséges, amihez egy 12 lépésből álló program áll a résztvevők rendelkezésére. Ez nemcsak az alkohol fogyasztásának elhagyására fókuszál, hanem a személyiség fejlesztésére, megújítására is. A függő így teljesen “tünetmentessé” válhat, és lehetősége nyílik arra, hogy megtalálja a boldogságát.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.