Egy gyors és melengető, tartalmas és fűszeres leves ajándék a nap végén, egy kis ázsiai fűszerkeverékkel, például curryvel pedig még egzotikussá is tehető. A mostanság szaporodó thai gyorséttermekben percek alatt készítik az ügyes szakácsok az isteni és friss fogásokat, és ha nem is ilyen gyorsan és ennyi különleges fűszerrel, de otthon is készíthető villámgyors és laktató ázsiai leves.
A thai gyorséttermek rendszere nagyon rokonszenves: az ember rendel, fizet, a szakácsok pedig egy üvegfal mögött már készítik is frissen a számunkra izgalmas, színes fogásokat, és pár perc múlva már fogyaszthatjuk is. A gyorsaság titka egyrészt a wok, amiben nagyon gyorsan fő-sül az étel, másrészt az előkészített, felhasználásra kész alapanyag. Ez nem biztos, hogy otthon is így rendelkezésre áll, de ha tényleg gyors megoldás szükséges, akkor nyúlhatunk pl. olykor fagyasztott alapanyagokhoz segítségért.
Ha a levest szeretnénk egytálétellé gazdagítani, a zöldségek mellett tehetünk bele egy kis halat, csirkét vagy akár rákot is, illetve üvegtésztát vagy rizstésztát, amelyek szintén nagyon gyorsan elkészülnek. Az alábbi halas, üvegtésztás leves 15 perc alatt készült el, kókusztej krémesíti, így laktózmentes, gluténmentes étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Kókusztejes ázsiai halleves üvegtésztával
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát meghámozzuk, felkockázzuk. A halfilét még fagyosan felkockázzuk.
Egy wokban kevés olajat hevítünk, rádobjuk a hagymát, a fagyos zöldségeket és a halkockákat, 2-3 percig kevergetve pároljuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a mozsárban kissé összetört koriandermagot, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter forró vízzel, és lefedve 8-10 percet főzzük, majd hozzáöntjük a kókusztejszínt, beledobjuk az üvegtésztát, és lefedve még 1-2 percet főzzük. Tálalás előtt egy kis citromlével ízesítjük.