A különféle fantázianevekkel ellátott ételek nem ritkák, különösen az éttermek kedvelik a hangzatos elnevezésű fogásokat. Van, amikor egyszerűen következtethetünk az étel jellegére, de a legtöbb esetben némi magyarázatra szorul, milyen módon vagy milyen jellegzetes alapanyaggal készül az adott fogás. Lássuk csak a legfontosabbakat!
Hogyan főz a molnárné, az erdészné és a jóasszony? Mi kerül a böllér, a hentes vagy a vadász tányérjába? És mit jelent a kijevi, a csabai vagy a lyoni?
Böllér-módra: szaftos húsos ragu sok belsőséggel gazdagítva
Erdészné-módra: erdei gombával készülő húsétel
Hentes-módra: húsétel szalonnával és csíkokra vágott csemege uborkával
Jóasszony-módra: húsos füstölt szalonnával, zöldborsóval és gombával készült szaftos ragu kíséri a natúr sült húst
Kertészné-módra: sok vegyes zöldséggel készülő fogás
Molnárné-módra: lisztbe forgatott hal petrezselymes-vajas mártással
Parasztosan: hagymával, szalonnával és krumplival készülő tartalmas húsétel
Pékné-módra: klasszikusan kemencés húsétel hagymával és burgonyával együtt sütve
Vadász-módra: vadhús gombával és barnamártással – Olaszországban szárnyas gombával, paradicsommal és olajbogyóval
Bakonyi: pirospaprikás gombamártással, tejfölösen vagy tejszínesen
Budapest-módra: libamájjal, gombás-szalonnás, zöldborsóval gazdagított raguval tálalt hús, klasszikusan bélszín
Bugaci: csípősen, erőspaprikával készült bármilyen húsétel
Burgundi: vörösborral, gombával és gyöngyhagymával készülő húsétel
Csabai: füstölt paprikás kolbásszal készülő fogás
Dorozsmai: halétel gombás-lecsós raguval, tejföllel, többnyire krumplival
Dunai: rántottával töltött hústekercs
Elzászi: savanyú káposztával és kolbásszal készülő tartalmas húsétel
Erdélyi: rengeteg változata lehet, de legjellemzőbb a tárkonyos fűszerezés
Frankfurti: kelkáposztával és virslivel készül
Hawaii: ananásszal, sonkával és sajttal sült húsétel
Kalocsai: kaporral gazdagított tejfölös-paprikás mártással talált húsétel
Kijevi: fűszervajjal töltött bundás hús
Lyoni: ropogósra sült hagymakarikákkal tálalt fogás
Milánói: bundázott húsétel paradicsomos-gombás raguval tálalva, esetleg spagettivel vagy makarónival összeforgatva
Normandiai: almával vagy almaborral (cidre) vagy almapálinkával (calvados) készülő étel
Óvári: natúr hússzelet pirított gombával, sonkával és sajttal összesütve
Párizsi: bundás hús lisztbe és felvert tojásba forgatva, desszert esetén tejszínes csokikrémmel készül
Provence-i: leggyakrabban a provence-i fűszerkeverék jellegzetes aromáival – kakukkfű, majoranna, rozmaring és fokhagyma – készíülő étel
Strassburgi: libamájjal és gombával készülő húsétel
Vasi: húspecsenye fokhagymás tejben pácolva, paprikás lisztben megforgatva és kisütve