Írd be, mit keresel:

Isteni energiagolyó – villámnasi egészségesen

Edzés előtt vagy után, ha valamiért kimarad a reggeli, ha messze még az ebéd vagy a vacsora, de kell egy kis friss lendület, ilyenkor jön jól egy kis energiabomba, és most nem a bolti müzliszeletre gondolunk. Tudunk jobbat, finomabbat, egyszerűbbet!

Cookta - 2024.02.18.
Isteni energiagolyó – villámnasi egészségesen

Aki már alaposan átböngészte a különféle egészségesnek csúfolt bolti energiaszeleteket, az szembesülhetett a ténnyel, hogy a legtöbb termék tele van stabilizátorokkal, emulgeálókkal, térfogatnövelőkkel, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és rejtett cukrokkal, zsírokkal. Lehet, hogy nem kell ebből nagy drámát kerekíteni, de miért ne választanánk az egészségesebb, természetesebb megoldást? A házi változathoz nem kell plusz cukor, se színezék, se tartósító.

Kell viszont valamilyen olajos mag, akár többféle, valamint aszalt gyümölcs, ami általában önmaga is elég édes, így se mézre, se agavé- vagy rizsszirupra, extra édesítőre nem lesz gondunk. És kell egy ügyes kis késes aprítógép, amiben ezeket pépesítjük. Izgalmassá és változatossá tehetjük természetesen mindenféle fűszerekkel, kakaóporral, darált mákkal vagy chiamaggal… A masszából formázhatunk kis gombóckákat, meghempergethetjük kókuszban, szezámmagban, kakaóporban a kis energiagolyókat, de bele is lapogathatjuk egy tálcába, és kis szikkadás után kockákra, szeletekre is vághatjuk, ki hogyan szereti. Nagyon jól szállítható egy kis műanyag dobozban, így bárhova magunkkal vihetjük és megdézsmálhatjuk, ha egy kis egészséges, édes energiára vágyunk.

Milyen olajos magokat használjunk?
dió, mandula, földimogyoró, törökmogyoró, kesudió, pekándió, paradió…

Milyen aszalt gyümölcsök jöhetnek szóba?
datolya, füge, mazsola, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt áfonya (vigyázat, ez cukrozott!)…

Mivel ízesíthetjük, gazdagíthatjuk?
cukrozatlan kakaópor, őrölt fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, őrölt kardamom, gyömbér, gojibogyó, kókuszreszelék, chiamag, szezámmag, vanília, darált vagy egész mák…

Mindenmentes energiagolyó (alaprecept)

Hozzávalók:

  • 15 dkg puha datolya
  • 10 dkg héjatlan mandula
  • 5 dkg kesudió
  • 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés: A kimagozott datolyát az összes többi hozzávalóval egy késes robotgépbe tesszük, és alaposan összemixeljük, míg homogén masszát kapunk.

A masszából golyókat formázunk, és meghempergetjük ízlés szerint kókuszreszelékben, chiamagban, szezámban vagy kakaóporban. Hűtőben tároljuk, sokáig eláll.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.