Írd be, mit keresel:

5 dekorációs tipp a hangulatos főzéshez

Kétségtelen: a konyha az otthonunk egyik legfontosabb eleme. Ez az a helyiség ugyanis, ami melegséggel, illatokkal és mennyei ízekkel tölti meg a lakás vagy ház minden pontját. De ez persze csak akkor valósulhat meg, ha van kedvünk felkapni a fakanalat és főzni benne valami finomat!

Cookta - 2022.02.19.
5 dekorációs tipp a hangulatos főzéshez

A rohanós mindennapokban lehet, hogy nem mindig fűlik a fogunk ahhoz, hogy a tűzhely fölött ácsorogjunk. Azonban néhány egyszerű dekorációs megoldással még ezt is megoldhatjuk – miközben dizájnosabbá tesszük a konyhánkat.

Kezdjük az alapokkal!

Ahhoz, hogy a főzés valóban kellemes, hangulatos élmény lehessen, fontos, hogy gördülékenyen menjen. Azon persze nem nagyon tudunk változtatni, hogy mekkora a konyhánk, és hogy mennyire férünk el kényelmesen a pultokon. Van viszont jó pár egyéb szempont, amivel megkönnyíthetjük a dolgunkat és kellemesebbé tehetjük ezt a rutinná degradálódó élményt.

Az egyik megoldás, ha optimálisan alakítjuk ki a konyhai háromszöget. Ha valakinek nem ismerős a fogalom, segítünk: a háromszög arra a három pontra utal, amit főzés közben a leggyakrabban érintünk – ez a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely. Ha ezek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el, máris sokat segítünk magunkon.

Itt kell még megemlítenünk a szükséges konyhai eszközök meglétét is. Ha ugyanis nem rendelkezünk olyan dolgokkal, amelyeket szinte minden főzésnél használnánk, akkor sok fejfájást okozhatunk magunknak. Természetesen nem kell felvásárolni egy konyhai szaküzlet teljes kínálatát, inkább helyezzük azokra az árukra a hangsúlyt, amikről tudjuk, hogy nekünk hasznosak! Ha például gyakran főzünk tésztát, szerezzünk be egy tésztaszűrős főzőedényt! Ha szeretünk salátákat enni, vegyünk salátacentrifugát! Az alapeszközök – mint például a jó kések, a vágódeszkák és az általános edények – persze egy konyhából sem hiányozhatnak.

Ha ezeket a „szabályokat” betartjuk, máris lehet egy olyan helyiségünk, ahová szívesen lépünk be és ahol szívesen töltjük el az időnket. De mi fogja még hangulatosabbá tenni a főzést?

Forrás:
Pexels

5 dekorációs tipp főzéshez

A főzés egy olyan elfoglaltság, amit könnyen mókuskeréknek érezhetünk, főleg, ha majdnem minden nap főzünk a családnak. Az alábbi dekorációs tippekkel azonban nemcsak megkönnyítjük a dolgunkat, de még a hangulatunkon is javítunk!

Fények

A megfelelő világítás kiemelten fontos a konyhában. Gondoljunk csak bele, mennyi balesettől kímélhetjük meg magunkat, ha jól látjuk a vágódeszkán pihenő zöldségeket és a kést a kezünkben! Éppen ezért a falilámpa mellett érdemes a pult fölé egyéb fényforrásokat is elhelyezni. Helytakarékosság és praktikum szempontjából különösen jól beválhat ilyen célra egy diszkréten elrejtett LED-szalag.

Színek mindenütt

Mint ismert, a színek igen nagy hatással bírnak az ember hangulatára, közérzetére. Éppen ezért érdemes ezekből néhányat a konyhánkba is becsempészni! És itt nemcsak a falakra gondolunk: választhatunk színes edényszettet, különböző árnyalatokban pompázó szilikon kiegészítőket és még sorolhatnánk. A legjobb megoldás, ha neutrális alapszínek mellé választunk néhány feltűnőbbet, és azokat egy-egy ponton megjelenítjük.

Ha nagyban gondolkodunk, akkor lefesthetjük akár a csempéket, a pultokat vagy akár az összes szekrényt is! Amennyiben megfelelően előkészítjük a felületeket és jó minőségű festéket választunk, akkor olyan lesz, mintha egy teljesen új konyhát kaptunk volna. Azok, akik nem bajlódnának a festéssel, válogathatnak csempematricák közül is, szerencsére ma már ebből is széles a kínálat.

Felakasztva

Régen nagy divatja volt, és manapság is egyre több konyhában találkozhatunk fali sínre felakasztott serpenyőkkel és szedőkanalakkal. Ha a megfelelő helyre szerelünk fel egy ilyen eszközt – amire aztán felaggathatjuk a kedvenc kiegészítőinket –, akkor a dizájnfunkció mellett még a praktikumnak is áldozhatunk!

Textúrák

Bármilyen helyiségről is legyen szó, ha nem akarjuk, hogy túl streilnek tűnjön, vigyünk bele egy kis textúrát! Ugyanez igaz a konyhánkra is, ahol bátran elhelyezhetünk például egy strapabíró szőnyeget. Azzal azért számoljunk, hogy ezt valószínűleg viszonylag gyakran kell majd tisztítanunk. Szintén jó ötlet, ha közszemlére tesszük a kedvenc, mutatós konyharuháinkat egy-egy okosan elhelyezett akasztó segítségével.

Sok kicsi…

Ne becsüljük le a kisebb dekorelemek erejét se! Elég néhány zöld, cserepes növény, egy dizájnos só- vagy borsszóró, egy olasz ételkülönlegességet ábrázoló festmény, egy fűszeres polc… a konyha telis-tele van olyan dekorlehetőségekkel, amelyek csak kiaknázásra várnak! Engedjük el bátran a fantáziánkat, de azért két dologra ügyeljünk! Az egyik, hogy a kevesebb több, a másik, hogy tartsuk szem előtt a praktikumot, hiszen elsősorban mégiscsak főzni fogunk a konyhában, nem pedig nézegetni, hogy milyen szép lett.

Kanalat a kézbe!

Ha LED-szalagokat építünk a pult fölé, ha cserepes növényeket helyezünk a szabadon álló polcokra vagy kiteszünk néhány fotót, esetleg festményt, máris sokat teszünk azért, hogy jobban mutasson a konyhánk. De az sem utolsó szempont, hogy ez által kedvet csinálunk a főzéshez, így nem robotolásként, hanem kikapcsolódásként élhetjük meg ezt a kreatív folyamatot!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.