Írd be, mit keresel:

Maceramentes mákos nudli egyszerű és könnyű tésztával

A krumplis tészta mindenkinek gyerekkori kedvenc, legyen az szilvás gombóc vagy mákos nudli, amolyan igazi nagymamaféle otthonos finomság. Igazából egyszerű és igen pénztárcabarát, egy tartalmasabb leves után tökéletes második.

Cookta - 2023.02.23.
Maceramentes mákos nudli egyszerű és könnyű tésztával

Ha van maradék főtt krumplink, akkor nagyon gyorsan elkészíthető, ha a krumplit meg kell főzni, akkor kicsit több időt vesz igénybe a készítése, a krumpli főzése és kihűtése miatt. A jó krumplis tészta titka ugyanis az, hogy hideg tört krumplival dolgozzunk, így alig kell hozzá liszt, nem lesz tömör és rágós. A meleg, még vizesebb krumpli sok lisztet vesz fel, ezért érdemes leszűrés után azonnal összetörni, és kiterítve hűlni és szikkadni hagyni.

A nudlikészítésnél a „macerát” csak a tészták sodrása jelenti, ami tényleg kicsit pepecs, de van rá más, gyorsabb alternatíva. Ha egy kicsit lágyabbra hagyjuk a tésztát, ami kimondottan jót tesz neki, akkor habzsákból is kinyomhatjuk a forró vízbe, csillagcsőrös fejjel pedig nagyon mutatós kis nudlikat kapunk. Amellett, hogy szépségesek, a barázdált felületen jobban megtapad az olvasztott vaj és a cukros mák, és nagyon, de nagyon finom!

Mákos nudli

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • kb. 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál vaj

Valamint:

  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj

Elkészítés: A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha puhák, leöntjük róluk a vizet, kicsit hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk, krumplinyomóval összetörjük, és egy vágódeszkán vagy gyúródeszkán hűlni hagyjuk.

A tojásokat egy tálba ütjük, villával felverjük. 2 evőkanál vajat felolvasztunk. A kihűlt tört krumplihoz adjuk a tojást és a vajat, sózzuk, összekeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy puha, krémes tésztát kapjunk.

Egy fazékban bő vizet forralunk, sózzuk. A krumplis tésztamasszát egy habzsákba szedjük, akár több adagban, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, mert csak egy kézzel tudunk vele foglalkozni, és egy késsel vagy ollóval felvértezve kezdjük el a tésztát a forró vízbe nyomni, 3-4 centinként elvágva. Kis gyakorlattal nagyon egyszerű és szapora!

A nudlikat addig főzzük, amíg feljönnek a víz színére, majd szűrőkanállal kiemeljük, és olvasztott vajjal összeforgatjuk.

A darált mákot a porcukorral és reszelt citromhéjjal (de narancshéjjal is nagyon finom!) összekeverjük, gazdagon meghintjük a vajas nudlikat, de kínálhatunk egy kis lekvárt is pluszban hozzá.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.