Írd be, mit keresel:

Amit a beépíthető mosdókról tudni érdemes

Az otthonunk minden helyiségében rendezett kialakításra és összhangra törekszünk; nem kivétel a fürdőszoba sem, ahol a beépíthető mosdók virágkorukat élik. Igényességük, formaviláguk és textúrájuk képes meghatározni a helyiség képét.

Cookta - 2022.02.24.
Amit a beépíthető mosdókról tudni érdemes

Az alábbi írásban a beépíthető mosdókkal ismerkedünk meg.

Fontos különbséget tenni a bútorokra és pultokra ráépíthető változatok, illetve a ténylegesen beépíthető mosdók között. Előbbiek szinte minden esetben sík aljjal rendelkeznek, hiszen így helyezhetők el a sík felületeken.

Ennek ellenére széles formai kínálattal és beépítési lehetőségekkel rendelkeznek, ami igen népszerűvé teszi őket. Fontos, hogy ne tévesszük össze őket a pultra helyezhető (nem ráépíthető) mosdókkal!

Jelen írás célja a ténylegesen beépíthető mosdók bemutatása. A gyártók kínálatában kétféle változattal találkozunk; léteznek felülről és alulról rögzíthető mosdók. Szerkezeti és formai kialakításuknak köszönhetően fürdőszobai pultokba és bútorokba építhetők.

Népszerűbbek a felülről beépíthető változatok, mivel ezek esetében kizárólag a mosdó pereme emelkedik ki a pult síkjából, így a kivágott nyílás teljes egészében takarásban van. Fontos, hogy ezek esetében a kivágás a mellékelt szabásmintával azonos méretű legyen, máskülönben nem biztosított a rögzítéshez, ragasztáshoz szükséges felület! Közönséges laminált felületű bútorok esetén a nyílás lyukfűrésszel könnyedén kivágható, épített bútorok és masszívabb anyaghasználat esetén szakembert igényel a feladat. A szigetelést gombaölő sziloplaszttal is ajánlott elvégezni.

Amennyiben exkluzív megoldásokat keresünk, érdemes szemügyre venni a kőanyagok által kínált lehetőségeket. Ezeknél a pult anyaga teljesen elfedi a mosdó peremét. A szivárgás elleni védelem ez esetben is rendkívül fontos. Fontos kiemelni, hogy a kőpultok kialakítása és a mosdók ilyen jellegű beépítése szakmunkát igényel.

Amit még tudni kell…

A beépített mosdók esetében is figyelmet kell fordítani néhány alapvető tulajdonságra, mint az elhelyezési magasság. Az alapvető ajánlás szerint a mosdók peremének 80 centiméter magasságban kell lennie, ez azonban 170 cm testmagasság felett már kényelmetlen lehet. Az általános ajánlás ezért ma már inkább 85 cm, nagyobb testmagasság esetén 90 cm.

Érdemes figyelmet fordítani a mosdók anyagára is. A legelterjedtebb megoldás a fehér vagy színes mázzal bevont porcelán, ami évtizedek óta meghatározza a fürdőszobai szaniterek piacát. Az ilyen mosdók nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek; a felületük szilárd és kemény, illetve kicsi a vízfelvételük. Gyakorlatilag elkophatatlanok, a mázas réteg csupán a nagyobb ütésekkel szemben sérülékeny. Persze érdemes tudni, hogy máz és máz között jelentős minőségbeli különbségek lehetnek; a korszerű fejlett technológiák alkalmazása ellenállóbbá teszi őket az ütésekkel szemben, és még a szennyeződések lerakódásával szemben is védettebbé válnak.

Az öntött műmárvány is népszerű, szinte bármilyen forma legyártható belőle. Egyre elterjedtebbek az üvegmosdók is, amelyek edzett üvegből készülnek. Sajnos a felületük gyakori tisztítást igényel, használat során óvni kell az éleket a mechanikai behatásoktól. Exkluzív alternatívát jelenthetnek a különböző kőből és márványból készült változatok is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.