Régen a legtöbb pékség kínálatában szerepelt a túrós ökörszem, ez a nagyon finom, foszlós kalácstésztával és édes túrókrémmel készült péksütemény. Nagy előnye volt, hogy világosan látszott a töltelék mennyisége... Ma már alig találkozni vele, de azért nem kell lemondanunk róla, mert otthon is egyszerűen elkészíthető.
Az ökörszem nagy hagymányokkal bíró süti a volt Monarchia egész területén. Nevét formájának köszönheti, gyakran még mazsola is kerül rá pupilla gyanánt… Alapja egy édes, vajjal gazdagított kelt tészta fészek alakra formázva, amibe citromhéjjal illatosított túrótöltelék kerül, ami gazdagítható akár pár szem mazsolával, áfonyával… Létezik sós változata is túróval, de az édes vonalat követve a túró helyett megtölthetjük pudinggal vagy akár lekvárral is.
Ezt a klasszikus péksüteményt nem nehéz elkészíteni, ha szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozunk: így a kelt tészta csodásan könnyűre tud megkelni, már ha betartjuk a kelesztési időket. A hozzáadott vajnak és a túrós tölteléknek köszönhetően pedig nagyon puha marad másnapra is. Uzsonnára, reggelire vagy tízóraira is tökéletes egy pohár tejjel, teával…
Ökörszem
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk 1 evőkanál cukrot, hagyjuk felfutni.
Közben a szoba-hőmérsékletű lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a tojásokat, az olvasztott, de nem forró vajat, a langyos tejet és a felfutott élesztőt, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Cipóvá formáljuk, és konyharuhával lefedve langyos helyen 45 percet kelesztjük.
Közben a töltelékhez az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük, majd botmixerrel kicsit krémesítjük, félretesszük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kicsit átdolgozzuk, 12 részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd kilapogatjuk tenyérrel, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb. 15 percet kelni hagyjuk, majd egy pohár talpát lisztbe mártjuk, és ezzel fészket nyomunk a tészták közepébe. Ebbe kanalazzuk a túrótölteléket, végül az elhabart tojással lekenjük a tésztaperemeket.
180 fokos sütőbe toljuk az ökörszemeket, és 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosan vagy teljesen kihűtve kínáljuk.