Írd be, mit keresel:

Szirnyiki – orosz pufi palacsinta túróimádóknak

A szirnyiki egy zseniális finomság, átmenet egy pufók palacsinta és a fánk között, de nevezhetjük lepénykének is. Szinte csak túróból áll, mégis nagyon könnyű a tésztája, elkészíteni pedig gyerekjáték.

Cookta - 2022.03.03.
Szirnyiki – orosz pufi palacsinta túróimádóknak

Kevesen tudják az orosz konyháról, hogy fontos és gyakran használt alapanyaga a túró. Sokféle módon használják, de az egyik legismertebb és legkedveltebb túrós fogásuk a szirnyiki, ami nemcsak a mai Oroszország területén, de a hajdani szovjet utódállamok területén is mindenhol elterjedt, mégpedig azért, mert isteni finom és pofonegyszerű.

A szirnyikit készíthetjük reggelire, de egy tartalmas leves után is tökéletes édes második, nem mellesleg minden gyerekből egy csapásra kisangyalt varázsolhatunk, ha akár vacsorára ezt készítünk neki. A leggyakrabban édes tejföllel és lekvárral fogyasztják, ha desszertnek készül, a kettővel egyszerre, ami elsőre bizarr, de megkóstolva nagyon finom; ha pedig reggelire, akkor méz vagy lekvár a kísérője.

Ha van otthon túrónk és tojásunk, akkor neki is állhatunk, hiszen ezenkívül sak egy pici cukorra, lisztre és sütőporra lesz szükségünk, valamint kb. 15-20 percre. Ha igazán könnyű palacsintákat szeretnénk, érdemes felverni a tojásfehérjét, bőven megéri azt a plusz pár perc munkát: a tésztával is könnyebb így dolgozni, és a végeremény is sokkal finomabb lesz!

Szirnyiki – orosz túrópalacsinta

Hozzávalók:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral, a túróval, valamint a sütőporral elkevert liszttel összekeverjük. Először 2-3 kanál habbal fellazítjuk a tésztát, majd óvatosan összeforgatjuk az összes habbal.

A palacsintasütőbe kevés olajat öntünk, felforrósítjuk, a hőmérsékletet mérsékeljük, majd evőkanállal halmokat teszünk a serpenyőbe, és mindkét oldalukon aranyszínűre sütjük.

Ízlés szerint lekvárral, mézzel vagy mézes tejföllel, porcukorral vagy vaníliás cukorral elkevert tejföllel tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.