Írd be, mit keresel:

Maceszgombóc – könnyű és különleges levesbetét egyszerűen

Kevés olyan levesbetét van, ami saját levest követel magának. A májgaluska mellett csak a maceszgombóc ilyen: egy üres levest is új életre kelt a remegős és könnyű gombóc, ha jól van elkészítve.

Cookta - 2022.03.04.
Maceszgombóc – könnyű és különleges levesbetét egyszerűen

Eredetileg a zsidó konyha jellegzetes fogása volt a maceszgombóc, a pászkából készített puha labda, amit elsősorban peszahkor, a zsidó húsvét idején fogyasztottak. Azonban annyira finom, hogy gyakori levesbetétté vált, ami elsősorban libalevessel vagy marhahúslevessel tálaltak.

A legendás gombóc alapja a kovásztalan pászka kenyér, a vallásos családoknak ünnepen ugyanis tilos volt kovászos, kelesztett, erjesztett dolgokat fogyasztani, így a kenyér sem jöhetett szóba. Így született meg a kovásztan laposkenyér, a pászka vagy macesz, ami egyrészt a kenyeret helyettesítette, másrészt remek alapul bizonyult ehhez a könnyű és puha levesbetéthez.

Főzhetünk sima húslevest vagy libalevest, de akár egy zöldséglevest is hozzá, illetve remekül felhasználhatjuk a maradék leveseinket, ha már a tartalmasabb belevalókat elpusztította a család, és jó lenne a maradékot valahogy újraéleszteni.

A gombócok készülhetnek hófehéren, de gazdagíthatjuk egy kis petrezselyemmel, van, aki egy kis dinsztelt hagymát is tesz a masszába. Nekünk az alábbi, kevés gyömbérrel ízesített változat a kedvenc.

Maceszgombóc

Hozzávalók:

  • 15 dkg pászka
  • 5 dkg libazsír
  • 2 tojás
  • őrölt gyömbér
  • só, bors
  • 2 liter húsleves

Elkészítés: A pászkalapokat összetördeljük, az egyik felét hideg vízbe áztatjuk, a másik felét késes aprítóval finomra őröljük. 

A felpuhult és kinyomkodott pászkát egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük, alaposan összemancsoljuk.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, először 1-2 kanálnyi habbal fellazítjuk a tojásos pászkát, majd a tojáshabot és az őrölt pászkát váltakozva keverjük hozzá. Hűtőbe tesszük 30 percre, hogy a massza kellően összeálljon.

A levest forraljuk fel, vegyük vissza, hogy gyöngyözve főjön. Vizes kézzel formázzunk gombócokat a masszából, tegyük a levesbe, majd újraforrástól kb. 15 perc alatt főzzük meg a gyöngyöző levesben.

Azonnal tálalhatjuk, de ha később fogyasztanánk, vegyük ki a gombócokat, mert gyorsan felszívják a levest…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.