Bár kezdetben szokatlannak hatottak a zöldségekkel készülő sütemények, de olyan zseniális illatot és puhaságot adnak az édeskés és lédús zöldségek, mint a sütőtök, az édesburgonya és a cékla, hogy eljött az ideje kipróbálni a brownie-t is zöldséges változatban, céklával!
Nagyon csokis, puha és szaftos, aki nem tudja, hogy van benne cékla, annak fel sem fog tűnni, valahogy kerekebb, teltebb az íze, isteni és nem túl édes, ráadásul a benne lévő céklának – és vajnak -, sokáig friss marad, nem szárad ki, bár erre nem sok esélye van, mert garantáltan el fog fogyni.
A liszt helyett ebben a változatban finomra őrölt zabpehellyel készült, így ha gluténmentes zabpelyhet használunk, akkor lisztérzékenyeknek is ideális nassolnivaló lehet ez a csokis süti.
Ha pedig nyitottak vagytok a zöldséges édességekre, ajánljuk korábbi kedvenceinket:
Sütőtökös muffin >>
Csokikrém édesburgonyából >>
Hamis sajttorta édesburgonyával >>
Sütőtökös kelt csiga >>
Céklás brownie zabpehellyel
Hozzávalók:
Elkészítés: A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük, finomra őröljük, majd egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kakaóport, a sütőport és egy csipet sót, elkeverjük. A főtt céklát meghámozzuk, felkockázzuk, késes robotgépben egészen pépesre turmixoljuk. Az étcsokoládét felkockázzuk, és vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a vajat is hozzáadjuk, simára keverjük.
A tojásokat felütjük, hozzáadjuk a cukrot, habosra keverjük, hozzákeverjük először a vajas csokoládét, majd a céklapürét, végül a zablisztes keveréket, és simára keverjük.
Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt kb. 20×30 cm-es tepsibe öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd kockára vágva kínáljuk. Isteni egy gombóc vaníliafagyival, de egy csipetnyi nagyobb szemű tengeri sóval vagy sóvirággal megszórva még izgalmasabbá tehetjük.