Írd be, mit keresel:

Spanyol tortilla – kiadós krumplis lepény 4 alapanyaggal

A spanyol konyha talán legismertebb fogása a tortilla, ami nem összekeverendő a mexikói laposkenyérrel, ez ugyanis egy zseniálisan egyszerű és laktató tojáslepény, és bár csupán 4 hozzávaló szükséges csupán hozzá, mégis egy világbajnok, komplex fogás.

Cookta - 2022.03.04.
Spanyol tortilla – kiadós krumplis lepény 4 alapanyaggal

A spanyol tapas-ok éllovasa a tortilla, ami alapváltozatban krumpli, hagyma és tojás szentháromságából készül, olívaolajjal, serpenyőben sütve, majd cikkekre vágva fogyasztható melegen, langyosan vagy akár hidegen. Léteznek változatai is, amelyekbe sonka, chorizo vagy épp színes zöldségek is kerülnek, de a krumpli-hagyma-tojás trió szent és sérthetetlen.

Hagyományos módon a tortillához a krumplit bő olajban elősütik a hagymával, majd a felvert tojással serpenyőbe öntik, és félidőben megfordítva sütik készre, de spórolhatunk az olajmennyiséggel, ha a krumplit előfőzzük, majd csak kevés olajon lepirítjuk a hagymával – így garantáltan nem lesz nehéz, a krumpli nem tudja megszívni magát az olajjal, és ugyanolyan finom lesz.

A tortilla akkor tökéletes, ha kívül aranyszínűre sütjük, belül pedig a tojás kissé rezgős, lágy marad, de jól szeletelhető. Tökéletes kiadós vacsorának egy jó adag salátával, de baráti beszélgetéshez, borozgatás mellé is ideális harapnivaló.

Tortilla – spanyol krumplis omlett

Hozzávalók:

  • 3 közepes krumpli
  • 1 fej hagyma
  • 6 tojás
  • 1/2 dl olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, apróra kockázzuk, és sós, forró vízben félpuhára, főzzük. Közben a hagymát megtisztítjuk, szálasra vágjuk. 

Egy serpenyőben az olívaolaj felét felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, majd a leszűrt krumplit is, és rázogatva egy kicsit megsütjük, lepirítjuk.

Közben a tojásokat egy keverőtálba felütjük, alaposan sózzuk és borsozzuk, hozzáöntjük a hagymás krumplit. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, beleöntjük a maradék olajat, felforrósítjuk, és a krumplis tojást beleöntjük, és 5-6 percet sütjük, majd a tojáslepényt egy nagy tányérra csúsztatjuk, ráborítjuk a serpenyőt, majd a tányér alá nyúlva egy határozott mozdulattal megfordítjuk, belefordítjuk a serpenyőbe, és visszatesszük a tűzre. Lapáttal a széleket körben lenyomkodjuk, és még 4-5 percet sütjük.

Tányérra csúsztatjuk, és szeletelve tálaljuk, mellé salátát kínálunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.