Írd be, mit keresel:

Mennyei mediterrán – egyszerű és egészséges halétel nápolyi módra

Az étel nemcsak étek, de sokszor hangulatjavító is lehet. Ha például már elegünk van a szürkeségből, a hidegből és a télvégi napokból, akkor igazi lélekemelő lehet egy színes és illatos mediterrán fogás, mint amilyen ez a nápolyi módra készülő, könnyű és zamatos finom fogás.

Cookta - 2022.03.07.
Mennyei mediterrán – egyszerű és egészséges halétel nápolyi módra

Az olasz, pontosabban a napfényes nápolyi konyha remeke, még pontosabban az ottani halászok zseniális találmánya az úgynevezett bolond, őrült vagy kerge vízben posírozott halétel, ami acqua pazza néven ismert, és tényleg fantasztikus. Nagyon egyszerű, bármilyen hallal vagy tengeri herkentyűvel működik, sőt mostanság már csirkéhez is használják, és garantáltan mediterrán hangulatot teremt. 

A metódus lényege, hogy egy fehérboros, olívás lében – ez az acqva pazza – párolják a halat paradicsommal és friss zöldfűszerrel, fantasztikusan egyszerű, ugyanakkor nagyon jól variálható, gazdagítható zöldségekkel – például cukkinivel -, készíthetjük egész hallal vagy bármilyen halfilével, tálalhatjuk párolt rizzsel, de akár friss kenyérrel is, a lényeg, hogy a szaftot se hagyjuk veszni – szívja fel a rizs vagy tunkoljuk ki kenyérrel, mert isteni!

Nápolyi hal "őrült vízben" – all'acqua pazza

Hozzávalók:

  • 80 dkg tengeri hal – bármilyen halfilé vagy aranydurbincs, tengeri keszeg
  • 40 dkg koktélparadicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 dl fehérbor
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 friss csilipaprika
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés: A bort, 1 dl vizet, az olajat és a megtisztított, félbevágott fokhagymát egy lábasba tesszük, felforraljuk. Sózzuk, borsot őrölünk hozzá, felforraljuk, és 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a koktélparadicsomot és a tejszínt, a finomra vágott petrezselyem nagy részét, beletesszük a halat is, megszórjuk a kaprival, és lefedve 5-8 percig pároljuk. 

Finomra vágott friss csilipaprikával és a maradék finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk, friss kenyérrel vagy párolt rizzsel – ízlés szerint bármilyen körettel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.