Írd be, mit keresel:

Túrófelfújt, habkönnyű meleg desszert egyszerűen

A különféle szufléktól és felfújtaktól sokan tartanak, pedig igazán egyszerűen összeállíthatók, légiesen könnyedek, ellenállhatatlanul finomak, akár ez a pillekönnyű túrós változat. 

Cookta - 2024.03.09.
Túrófelfújt, habkönnyű meleg desszert egyszerűen

A meleg desszertek inkább ritkaságnak számítanak, ráadásul a felfújtat a sütőből kivéve azonnal érdemes tálalni, hogy mindenki megcsodálhassa a szépen feljött és illatos süteményt, mert bizony elég hamar összeesik. A forró felfújthoz nagyon jól illik egy kis hideg kísérő, ami lehet jóféle házi lekvár vagy gyümölcsragu, ünnepibb alkalomra egy kis fagyi.

Kellemesen üde és friss az íze a citromhéjnak köszönhetően, mi egy kis mazsolát is csempésztünk bele, de ez elhagyható, ha valaki nem kedveli, vagy akár aszalt vörösáfonyával, fagyasztott áfonyaszemekkel is gazdagítható.

Ebben a túrófelfújtban nincs liszt sem, csak egy kis kukoricakeményítő, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, és a cukor is kiváltható más édesítővel, ha diétás változatban szeretnénk elkészíteni.

Készítésekor csak a sütési időre és hőre kell odafigyelni, illetve érdemes vízbe állítva sütni a felfújtakat, hogy szépen feljöjjenek, és pillekönnyű legyen a sütemény textúrája.

Túrófelfújt

Hozzávalók:

  • 15 dkg túró
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 marék mazsola (opcionális)
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a keményítőt, simára keverjük, ha szeretjük, a mazsolát is hozzáadjuk, 3-4 evőkanál habbal kicsit fellazítjuk a masszát, majd 2 részletben összeforgatjuk az összes tojáshabbal.

A szufléformákat kivajazzuk, majd elosztjuk bennük a túrókrémet, és mélyebb tepsibe rakosgatjuk. A tepsibe – a formák köré – kétujjnyi forró vizet öntünk, és a tepsit 180 fokos sütőbe toljuk. 15–20 percig sütjük, amíg szép színt kap a teteje.

A sütőből kivéve azonnal tálaljuk – kínálhatunk hozzá lekvárt vagy gyümölcsmártást, csokiöntetet is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.