Írd be, mit keresel:

Falatnyi fánkok görög módra, mézes sziruppal

Apró kis aranyló fánkgolyók édes sziruppal tálalva - ez a görögök egyik kedvenc csemegéje, ami annyira népszerű, hogy utcai árusok direkt erre szakosodva frissen sütik és árulják, de szerencsére nagyon egyszerű, így otthon is könnyedén elkészíthető.

Cookta - 2024.03.11.
Falatnyi fánkok görög módra, mézes sziruppal

Aki járt már Görögországban, tudhatja, mennyire szeretik arrafelé a különféle szirupos, ragacsos, mézes édességeket. Ilyen a loukoumades (ejtsd: lukumádesz) is, ami egy nagyon egyszerű kevert kelt tészta, könnyű és ropogós, egészen addig, amíg fel nem szívja a mézes-citromos szirupot, mert akkor már szétomlik a szájban. A tészta könnyűségét és ropogósságát annak köszönheti, hogy a liszt egy részét kukoricakeményítő váltja ki, ettől – és persze az élesztőtől – lesznek olyan légiesek a kis labdacsok.

Mint minden alapreceptnek, a loukoumades-nek is rengeteg változata van, vannak akik megtöltik a belsejét, mások tálaláskor megszórják szezámmaggal, darabolt dióval, pisztáciával, és a szirupba is kerülhetnek különféle fűszerek, de leggyakoribb a méz, fahéj és citrom szentháromsága, mint az alábbi receptben.

Loukoumades – görög mézes fánk

Hozzávalók:

  • 2,8 dl meleg víz
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • csipet só
  • olaj a sütéshez

Valamint:

  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés: A meleg vizet az élesztővel és a mézzel egy keverőtálba öntjük, összekeverjük, és 10 percet pihentetjük, majd hozzáadjuk a sóval és kukoricakeményítővel elkevert lisztet, és egy kézi habverővel összekeverjük, nokedlitésztához hasonló lágy masszát kapunk. Konyharuhával letakarjuk, és 45 percet langyos helyen kelesztjük.

A sziruphoz a vizet a cukorral és a fahéjjal felforraljuk, 5 percig gyöngyözve, takarékon főzzük, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a citrom kifacsart levét és a mézet, elkeverjük, félretesszük.

Egy serpenyőben vagy wokban bő napraforgóolajat forrósítunk, és a tésztát olajba mártott két kanál segítségével a forró olajba szaggatjuk, vagy ha tökéletes kis gömböket szeretnénk, akkor egy adag tésztát egyik kézzel megmarkolunk, a hüvelykujj és a mutatóujj között kinyomkodjuk, és olajos kanállal levágjuk, és az olajba merítjük. Szűrőlapáttal megkeverve pár perc alatt aranyszínűre sütjük, majd alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

A forró fánkok alól kihúzzuk a papírt, és meglocsoljuk egyenletesen a sziruppal, és azon melegében tálaljuk, de langyosan, hidegen is finom.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.