Írd be, mit keresel:

Ír pufi palacsinta pillekönnyű tésztával

Ismeritek az ír palacsintát? Pihe-puha, pillekönnyű, nagyon egyszerű a tésztája, ami szódával készül, csakhogy nem szódavízzel, mint a mi palacsintánk, hanem szódabikarbónával, tej helyett pedig joghurttal.

Cookta - 2024.03.16.
Ír pufi palacsinta pillekönnyű tésztával

Az illatos kis pufók palacsintáknak nem lehet ellenállni, etetik magukat, reggelire és uzsonnára, sőt egy kiadósabb leves után másodiknak is ideális. Ennek a változatnak a tésztája nagyon könnyen kezelhető, az összeállításhoz pedig csak egy keverőtálra és egy kézi habverőre van szükség, de akár egy turmixgépben is kidolgozhatjuk. A joghurttól sűrűbb lesz, a szódabikarbóna pedig könnyűvé teszi a sülő tésztát, csak arra ügyeljünk, hogy mindenképpen pihentessük a keveréket legalább 15 percig.

Még egy fontos tudnivaló, hogy tökéletesek legyenek ezek a gyönyörűségek: a serpenyőt szárazon érdemes jó forróra hevíteni, majd kikenni egy kevés olajjal, és ekkor beleadagolni a tésztát, így a tészta nem terül teljesen szét, hanem puha és pufi marad, belül kellemesen levegősre, isteni finomra sül.

Ír szódás palacsinta

Hozzávalók:

  • 20 dkg joghurt
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál olaj + a sütéshez
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • kevés olaj a sütéshez

Elkészítés: A joghurtot, a tojást, a 2 evőkanál olajat és a vaníliás cukrot egy keverőtálban kézi habverővel alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a lisztet, a csipet sót és a szódabikarbónát elvegyítjük, majd 2-3 részletben a joghurtos keverékhez adjuk, és simára keverjük, 15 percet pihentetjük.

Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajjal kikenjük, és fél merőkanálnyi adagokban belemerjük a masszát, 3-4 percet sütjük, majd egy sütőlapáttal megfordítjuk, és 2-3 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük. A maradék masszával ugyanígy járunk el.

Azon melegében tálaljuk, mézzel, gyümölcsökkel, dzsemmel vagy édes joghurttal, ízlés szerint.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.