Írd be, mit keresel:

Csirke Yassa – citromos-hagymás pipicombok másképp

Az afrikai konyhát alig ismerjük, legfeljebb néhány marokkói ételt tudnánk említeni, pedig sok kincset rejtenek más népek receptjei is. Ilyen például a csirke Yassa, a citromos-hagymás páccal készülő kiadós szenegáli fogás is, ami új ízvilágot nyit, pedig minden alapanyagát használjuk mi magunk is.

Cookta - 2024.03.17.
Csirke Yassa – citromos-hagymás pipicombok másképp

Szaftos, omlós hús, friss ízek jellemzi ezt a sok hagymával és citrommal, némi fokhagymával és mustárral készülő ételt, amit Szenegál nemzeti ételének tartanak. Minden alapanyag megtalálható nálunk is, egyszerű és kiadós, és új színt jelenthet a repertoárban, ha elkészítjük ezt a porhanyósra sütött-párolt csirkeételt.

A citromtól nagyon omlósra puhul a csirkecomb, a hagyma krémesen szaftosra párolódik a páclében. Érdemes megbolondítani egy kis csilivel is, na nem kell annyira, mint a helyiek, akik köztudottan jó csípősen főznek… A Yassát egyébként gyakran egy kis olajbogyóval is gazdagítják, és általában párolt rizzsel vagy kuszkusszal tálalják, ami a finom, fűszeres szaftot jól felveszi.

Csirke Yassa

Hozzávalók:

  • 4 egész csirkecomb
  • 3 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál mustármag
  • 1 leveskocka
  • csili ízlés szerint
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 babérlevél
  • só, bors

Elkészítés: A fokhagymákat megtisztítjuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a leveskockát, a citromok kifacsart levét, 2 evőkanál olajat és a mustárt, ízlés szerint csilit, és simára összemixeljük. A csirkecombokat a forgónál félbevágjuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a citromos-mustáros pácot, összeforgatjuk. A hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd szálasra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, és a mustármaggal együtt a csirkéhez adjuk, összeforgatjuk, és fóliával lefedve legalább 2 órát pácoljuk.

A csirkét a pácból kivesszük, tepsibe tesszük, és 200 fokos sütőben 30 percet sütjük, időnként megforgatjuk.

Közben a hagymát a páclétől leszűrjük, de megtartjuk. Egy lábasban 2 evőkanál olajon a pácolt hagymát párolni, karamellizálni kezdjük időnként megkeverve, majd amikor kezd aranyszínűre pirulni, hozzáöntjük a páclevet és 2 dl vizet, hozzáadjuk a babérleveleket, és takarékon, lefedve pároljuk.

A csirkéket kivesszük a sütőből, a húsdarabokat beletesszük a hagymás lébe, hozzáöntjük a combok pecsenyelevét is, és lefedve 15 perc alatt készre pároljuk.

Tálalás előtt a petrezselymet finomra vágjuk, a felét a csirkéhez adjuk, majd ízlés szerint kuszkusszal vagy párolt rizzsel tálaljuk, a maradék zöldfűszerrel meghintve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.