Írd be, mit keresel:

Kakaós kelt pillangó, a tavaszváró péksüti

Egy puha, foszlós kelt tésztával nagy sikereket zsebelhetünk be, főleg akkor, ha van benne egy kis csavar. Ezek a pillangók elég csavarosak, nagyon mutatósak, az elkészítésük pedig semmivel sem bonyolultabb, mint például a kakaós csiga.

Cookta - 2024.03.17.
Kakaós kelt pillangó, a tavaszváró péksüti

Aki nekiáll egy kelt tésztának, biztosan nem villámfogást készít. Maga a munka nem hosszadalmas, de a kelesztési idővel nem érdemes spórolni. Ha kétféle tésztát készítünk, az egyiket egy kis kakaóval ízesítve-festve, az nem sok plusz munka, viszont nagyon látványos, mutatós csigákat vagy pillangókat készíthetünk a kétszínű tésztából.

Ezek a csíkos kelt pillangók reggelire, vendégvárónak, gyerekzsúrra is tökéletesek, alapjuk egy könnyű, puha kalácstészta. A formázással sincs sok macera, hiszen két tekercset készítünk, amit kissé összenyomva megkapjuk a pillangó formáját, majd szeletelés utána tepsiben még oldalról megnyomkodjuk a „szárnyakat”, kiegyenesítjük az „antennákat”.

Kakaós kelt pillangó

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg lágy vaj
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, a felébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk a kimért porcukorból egy nagyobb csipetnyit, és hagyjuk felfutni. A szobahőmérsékletű lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot a sót, a tojás, a maradék tejet és a felfutott élesztőt, és dagasztófejes kézimixerrel sima tésztává dolgozzuk. Megfelezzük a tésztát, és az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport. Gombóccá formázzuk mindkettőt, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.

Mindkét megkelt tésztát megfelezzük, kicsit átdolgozzuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A fehérre rárakjuk a barnát, feltekerjük, ugyanígy járunk el a másik két lappal is. Egymás mellé rakjuk a két tekercset úgy, hogy a tekercs vége felülre kerüljön – ez lesz majd a csáp –, kissé összenyomkodjuk, majd egy éles késsel szeleteket vágunk. Sütőpapíral bélelt tepsire fektetjük, ujjal két oldalt a szárnyakat kissé benyomjuk, így formázva meg a szárnyakat, és még 15 percet pihentetjük.

Végül 180 fokos sütőbe toljuk, és 15–20 perc alatt megsütjük a szépséges péksüteményeket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.