Írd be, mit keresel:

Túrótorta sós változatban – zöldfűszerrel, sütés nélkül

A húsvéti sonka mellé nagyon jól illik ez a sós túrótorta, melyet sütés nélkül, egyszerűen csak össze kell állítani, majd pár órára vagy egész éjszakára betenni a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen. Nagyon finom, mutatós és egyszerű, nálunk nagy kedvenc.

Cookta - 2024.03.20.
Túrótorta sós változatban – zöldfűszerrel, sütés nélkül

A túrótorta általában desszert, és szinte mindig édesen készül, de sós változatban is érdemes kipróbálni. A tortaalaphoz ebben az esetben természetesen sós kekszet vagy kétszersültet válasszunk. A túró ízlés szerint lehet tehéntúró vagy éppen juhtúró, de akár a kettő keveréke is, amit nem árt mascarponével gazdagítani, hogy selymesebb, krémesebb legyen.

Forrás: Kard Éva

Ízlés szerint különböző zöldfűszereket tehetünk a túróba, én most csak egy kisebb csokor apróra vágott snidlinget kevertem hozzá, de petrezselyem, kapor is nagyon jól illik hozzá. Tálalás előtt érdemes egy kicsivel előbb kivenni a hűtőből, majd még hidegen felszeletelni, és úgy kínálni az ünnepi asztalon.

Zöldfűszeres sós túrótorta

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A kekszes alaphoz:

  • 20 dkg sós keksz (vagy kétszersült)
  • 15-20 dkg vaj
  • A túrós töltelékhez:
  • 45 dkg tehéntúró (vagy juhtúróval vegyesen)
  • 50 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • őrölt fehérbors (ízlés szerint)
  • 1 kisebb csokor snidling
  • 15 gramm zselatin (por)
  • 1 dl tej

Elkészítés: Az alaphoz a kekszet (vagy a kétszersültet) morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze. Annyi vajat adjunk hozzá, hogy összeálljon a keksz. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas kekszet, és tenyérrel alaposan nyomkodjuk bele. Ezután tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A töltelékhez a túrót villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, az olívaolajat, a tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt borsot, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. A snidlinget vágjuk fel apróra, majd szintén keverjük hozzá a túrós masszához. Ízlés szerint más zöldfűszert is keverhetünk hozzá!

A tejet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Ezután addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl, majd öntsük hozzá a túróhoz, és robotgéppel keverjük alaposan össze. Én szűrőn átszűrtem a zselatint, hogy szép selymes legyen majd a töltelék.

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd egyenletesen öntsük rá a túrós tölteléket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe pár órára – vagy egész éjszakára -, hogy a töltelék teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt vegyük ki a megdermedt tortát a hűtőből, és ízlés szerint díszítsük vékonyra felszeletelt retekkel és apróra vágott snidlinggel, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk – pl. a húsvéti sonka mellé.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.