Az omlós vajas keksz mindig jó, bármilyen alkalomra bevethető, húsvétkor pedig szinte kötelező is - vendégvárónak, a locsolkodóknak, vagy akár a magunk örömére. Ez a mandulás-vajas keksz nagyon egyszerűen elkészíthető, akár napokkal korábban is megcsinálhatjuk, tálaláskor pedig már csak díszíteni kell.
A nagy vendégjárásra és a családi együttlétre nem kell feltétlenül bonyolult sütikkel készülni, a fonott kaláccsal és a hidegtálakkal úgyis van dolga mindenkinek. Egy jó omlós keksz például tökéletes választás, és egy kis vaníliás krémsajttal és színes dekorcukrokkal felturbózva mutatós és ünnepi sütivé avanzsálhat, ráadásul a dekorációhoz a gyerekeket is nyugodtan bevonhatjuk a konyhai készülődésbe.
Ropogós a széle, a közepe puha, omlós és illatos, a dekorcukroknak köszönhetően pedig csábítóan színes, a keksz készítése pedig gyerekjáték. Előre is elkészíthető, de a díszítést csak a tálalás előtt eszközöljük, hogy egyszerre ropogós és krémes legyen, ne puhítsa fel túlzottan a vajas kekszet a vaníliás mascarpone.
Húsvéti omlós keksz
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a barna cukrot, és egy kézi habverővel nagyjából elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, ezzel is eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a száraz alapanyagokat – a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a gyömbért, a lisztet és a darált mandulát, és egy spatulával összedolgozzuk formázható, de lágyabb tésztát kell kapnunk.
Sütőpapírral fedett tepsire egymástól távolabb egy fagyis kanállal gombócokat adagolunk a tésztából, tenyérrel kicsit lelapítjuk, és 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 10 perc alatt megsütjük. Még lágynak tűnhet a tészta a közepén, de hűlés közben kicsit szikkad, és így nyeri el tökéletesen omlós állagát.
Tálalás előtt a mascarponét egy kézi habverővel kicsit fellazítjuk, majd a vaníliás cukorral simára keverjük. 1-1 kanálnyi sajtkérmet kenünk a kekszekre, színes tortadarával, csokitojásokkal, dekorcukorral díszítve kínáljuk.