Írd be, mit keresel:

Az igazi sonka

A húsvét elengedhetetlen eleme a sonka, amit általában főve, tormával, tojással, friss zöldségekkel, retekkel, újhagymával fogyasztunk. De nem mindegy, milyen sonkát választunk!
Cookta - 2022.03.25.
Az igazi sonka

A magyar sonka sózással és füstöléssel készül. Akár egész sonkát, akár kötözött sonkát választunk, a hagyományos eljárással készültet érdemes vásárolni, és kerülni a gyorsérleléses, műfüstös, gyorspácolt fajtákat. Nem is olyan finomak, megoszlanak a vélemények a használt műfüst és pác egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban is, bár tény, hogy ezek jóval olcsóbbak.

A füstölt sonkát főzés előtt érdemes beáztatni, akár egy éjszakára. Hosszan fő, de akkor az igazi, ha sikerül puhára, omlósra főzni. A tojásokat is főzhetjük mellette, kellemesen füstös ízt kapnak. Kínálhatunk mellé mustárt, tormát vagy tormakrémet, kalácsot, újhagymát, zsenge hónapos retket, de készíthetünk hozzá franciasalátát, töltött tojást is.

A sonka főzőlevét ne öntsük ki, hanem tegyük hűvösre, jó lesz majd az ünnepek után egy bableveshez alaplének!

Forrás: iStock

Ma már megkóstolhatjuk itthon is a különféle külföldi sonkakülönlegességeket, ezeknek is helye lehet az ünnepi asztalon. A mediterrán sonkákat például nem füstölik, mert az éghajlati adottságok miatt erre nincs szükség. A sózás után a levegőn szárítják a forró, sós, tengeri szélben – ilyen a spanyol serrano és ibériai sonka, illetve az olasz prosciutto, például a pármai sonka.

Szinte minden népnek megvan a saját specialitása: a németek a fekete-erdei sonkára, a franciák a bayonne-i sonkára, a csehek a prágaira, a horvátok pedig az isztriai prsut sonkára büszkék.

Ezeket nem kell, sőt nem is szabad megfőzni, inkább nagyon vékonyra szeletelve fogyasztani akár hideg előételként salátával, gyümölcsökkel, péksüteménnyel, akár buggyantott tojással.

Forrás: iStock

A pármai sonkáról és mindenféle olasz különlegességről

Gasztronómiai útikönyv Itália rajongóinak, mert a tévéműsorokból is ismert sztárszakács bebarangolja országa varázslatos tájait, s közben csodás történeteket mesél a modenai balzsamecetről, a pármai sonkát szárító szél illatáról, a barlangokban érlelt gorgonzoláról, az ízek filozófiájáról.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.