Írd be, mit keresel:

Abbahagyhatatlan sajtos keksz gyorsan és egyszerűen

Egy házi sajtos keksznek rengeteg apropója lehet - ideális harapnivaló baráti beszélgetés, társasozás, kártyaparti mellé, de vendégvárónak, gyerekzsúrra, piknikre is tökéletes, különösen akkor, ha olyan illatos és nagyon sajtos, mint ennél a receptnél, amiben több a sajt, mint a liszt, pofonegyszerű, a tésztája pedig robotgépben pikk-pakk elkészül.
Cookta - 2023.03.26.
Abbahagyhatatlan sajtos keksz gyorsan és egyszerűen

Zseniálisan egyszerű és isteni finom ez a szokatlan módon, egyszerűen egy késes robotgépben összeállított sós aprósüti, aminek a tésztája illatos, omlós a benne lévő sok sajttól. Fontos, hogy zsírosabb, félkemény sajttal dolgozzunk, ez lehet trappista vagy gouda, de ízlés szerint gazdagíthatjuk karakteresebb emmentálival vagy cheddarral is, de akár meg is bolondíthatjuk egy kevés füstölt sajttal, de az előző fajtákat akár kombinálhatjuk is.

A tésztába nem kell tojás, a reszelt sajt és a vaj kellően összetartja, ha viszont a tetejére szeretnénk szórni egy kis ropogós magot, nem árt megkenni tojássárgával vagy egy elhabart egész tojással, így rátapad s megmarad rajta a mag, ami lehet szezám-, len-, napraforgó-, de akár durvára vágott tökmag is, sőt pár szem kömény vagy mák, vagy akár darabolt dió, mogyoró is – mindegyik jól áll ízben ehhez az abbahagyhatatlan sajtos kekszhez.

Gyors sajtos keksz

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 7 dkg hideg vaj
  • 25 dkg reszelt trappista, gouda vagy cheddar sajt
  • 4 cl jeges víz

Valamint:

  • 1 tojássárga
  • kevés lenmag, szezámmag vagy kömény

Elkészítés: A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a pirospaprikát egy késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, és morzsásra összedolgoztatjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és még 1 percig dolgoztatjuk, majd a jeges vizet is hozzáöntjük, és még fél percet dolgoztatjuk, amíg nagyjából összeáll a tészta.

Frissen tartó fóliára öntjük, picit összegyúrjuk, gombóccá formázzuk, majd kissé lenyomjuk, hogy egy korongot kapjuk, mert így majd könnyebben ki tudjuk nyújtani, és a fóliába becsomagolva 30 percet pihentetjük a hűtőben.

Lisztezett munkafelületen 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Lekenjük tojássárgával, megszórjuk ízlés szerint lenmaggal, szezmámmal vagy köménnyel, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 10-12 perc alatt szép ananyszínűre sütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni tálalás előtt.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.