Írd be, mit keresel:

Török tejpuding – csodadesszert 4 alapanyagból

Aki szereti a krémes desszerteket, biztosan kóstolta már a törökök egyik kedvelt desszertjét, a sült tejberizst valamelyik török étteremben, ami csupa krémesség, a tetején egy picit sültebb réteggel. Valójában több mint tejberizs: pudingos állaga miatt tejpudingnak, rizspudingnak is nevezik.

Cookta - 2024.03.26.
Török tejpuding – csodadesszert 4 alapanyagból

Ez az isteni finomság pedig valójában az egyik legegyszerűbb édesség. Négy olyan alapanyagra van hozzá szükség, ami minden háztartásban megtalálható – ezek pedig a rizs, a tej, a cukor és az étkezési keményítő (általában kukoricakeményítő). Ezen kívül pedig csak egy kis vízre, csipet sóra van szükség, illetve ízlés szerint egy kis fahéjra vagy vaníliára, de a fűszerek akár el is hagyhatók, bár jót tesz a krémes desszertnek egy kis illatos aroma.

Az alaprecept persze tovább is gondolható fűszervonalon mozogva: tehetünk bele egy kis tört kardamomot, őrölt gyömbért, mézeskalács fűszerkeveréket, aranysárgává varázsolhatjuk egy kis kurkumával, vagy éppen egzotikussá tehetjük 1-2 evőkanál narancsvirágvízzel vagy rózsavízzel.

A sütlac néven ismert sült tejberizs elkészítése nem 5 perc, hiszen főzni, sütni és hűteni is kell, de csak az első munkafázisban kell mellette állni, a többi szinte magától megy – a végeredmény miatt mindenképp megéri ezt a kis időt rászánni!

Török tejberizs sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 25 dkg gömbölyű szemű rizs
  • 3,5 dl víz
  • 1 l tej
  • 20 dkg cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • fahéj
  • csipet só

Elkészítés: A rizst megmossuk, majd egy lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és elkezdjük főzni. Amikor magába szívta a vizet, hozzáöntjük a tejet, és időnként megkeverve, takarékon főzzük 10 percig.

Közben az étkezési keményítőt egy kevés vízzel elkeverjük, a tejberizshez öntjük, még 2-3 percet főzzük kevergetve, majd egy csipet sót és a cukrot, egy kevés őrölt fahéjat is hozzáadunk, és még 2-3 percig főzzük.

Ezután tűzálló tálkákba elosztjuk a tejberizst, egy nagyobb tepsibe állítjuk, félig feltöltjük vízzel, hogy vízgőzben süljenek a pudingok, és 180 fokra előmelegített sütőben 35–40 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük, mert úgy a legfinomabb.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.