Írd be, mit keresel:

Mediterrán csirke fűszeres raguval, római módra

Róma vidékének legnépszerűbb fogásának tartják, de egész Itáliában nagyon kedvelt a pollo alla Romana, ami egy nagyon gazdag, telt ízű szaftos ragu, ami az olasz ételeknél megszokott frappáns egyszerűséggel készül, szaftos, mediterrán, házias és nagyon finom.

Cookta - 2024.04.06.
Mediterrán csirke fűszeres raguval, római módra

Egyedényes, praktikus, kiadós és gyorsan összeállítható, az olaszok leginkább friss kenyérrel tunkolva, magában fogyasztják, de rizzsel, főtt krumplival is tökéletes, csak az a lényeg, hogy a finom, fűszeres szaft egyetlen cseppje se menjen kárba ennek a „lecsósnak” is mondható húsos egytálételnek.

A római csirkének sok változata van, de amiben mindegyik közös, az a húsos paprika és a paradicsom, valamit a kakukkfű és a fokhagyma, amit egészben tesznek a raguba, így sokkal szelídebb, teltebb az íze, mint felaprítva. Emellett gyakran kerül a csirkés raguba egy kis bacon – pontosabban pancetta – és fehérbor is, olykor kapri- vagy olajbogyó, mennyei mediterrán ízkavalkádot alkotva.

Római csirke

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 10 dkg bacon
  • 2 kaliforniai paprika
  • 3-4 ág kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 konzerv (400 g) hámozott paradicsom
  • 2,5 dl alaplé
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A csirkemellfiléket 4 darabba vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A bacont és a húsos paprikákat felkockázzuk.

Egy lábosban 2 evőkanál olívaolajat felforrósítunk, a csirkedarabokat 4-5 perc alatt minden oldalukon aranyszínűre elősütjük, majd egy csipesz segítségével kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a bacont, lepirítjuk, majd a héjas, egész fokhagymákat és a felkockázott paprikát is hozzáadjuk, 2-3 percig kicsit pirítjuk, majd felöntjük az fehérborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet, majd a hámozott paradicsomot is, alaposan összeforgatjuk, majd visszarakosgatjuk a mártásba a csirkehúst, felöntjük az alaplével, és lefedve takarékon 20 perc alatt készre főzzük.

Tálalás előtt hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és ízlés szerint párolt rizzsel vagy bulgurral, de akár főtt tésztával vagy simán csak friss kenyérrel is kínálhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.