Írd be, mit keresel:

Búcsú a téli kilóktól karcsúsító zöld levessel

Ahogy melegszik az idő és jön a tavasz, lekerülnek rólunk a vastag pulóverek, amelyek jól rejtik a télen felcsúszott kilókat. A nagy diétás elhatározásokkal és csodafogyókúrákkal szemben mi most egy könnyű, jól tartható, finom és egészséges alternatívát javaslunk leves formában, amivel megszabadulhatunk pár felesleges kilótól, ráadásul vitaminokkal is feltankolhatjuk a szervezetünket.

Cookta - 2022.04.07.
Búcsú a téli kilóktól karcsúsító zöld levessel

Nem csodaszer, mégis csodafinom, tele van vitaminnal, rosttal, nyomelemekkel, kalóriaszegény, de laktató – ez pedig nem más, mint a zöld krémleves, amivel látványos eredményeket érhetünk el, ha hetente 2-3 alkalommal vacsora helyett ezt kanalazzuk.

Köztudott, hogy a zöld leveles zöldségek hihetetlenül egészségesek, rengeteg antioxidánst, rostot tartalmaznak, kalóriát viszont alig, jótékonyan hatnak az emésztésre, erősítik az immunrendszert, A-, C-, K-vitaminokban és folsavban gazdagok, bővelkednek kalciumban, vasban, káliumban és magnéziumban, és nemcsak nyersen, hanem főve is tökéletesek. A ma már szinte bárhol kapható bébi spenót, rukkola, madársaláta és kínai kel mellett remek a zöld levesbe a reteklevél és a cékla levele is, amelyeket a legtöbbször eldobjuk, ráadásul ez utóbbiakat ingyen el is hozhatjuk – fogjuk a pénztárnál a nem létező házi nyuszinkra! 😉

Hogy a levesünknek teste is legyen, más zöldségeket is használjunk hozzá – tökéletes a brokkoli, a cukkini, a borsó, a káposzta, a karalábé vagy a kelbimbó, de édeskömény, újhagyma is mehet bele, fűszerként pedig egy kis reszelt gyömbér, ami egyrést pikánssá és frissé teszi a levest, másrészt felpörgeti az anyagcserét.

Az alapanyagokat érdemes variálni, és egy nagyobb adag finom és egészséges, alakbarát levest főzni, amit 2-3 napig elkanalazhatunk, akár kúraszerűen, vacsora gyanánt, a következő körben pedig új változatokat tesztelhetünk, amiért hálás lesz a szervezetünk.

Karcsúsító zöld leves

Hozzávalók:

  • 3 szál újhagyma
  • 50 dkg zöld-ség (brokkoli, cukkini, borsó, kínai kel, káposzta, karalábé, kelbimbó, édeskömény ízlés szerint)
  • 2 nagy marék zöld levél (bébi spenót, rukkola, madársaláta, reteklevél, céklalevél vagy karalábélevél ízlés szerint)
  • diónyi gyömbér
  • fűszer ízlés szerint – őrölt római kömény, bazsalikom, kakukkfű, tárkony
  • 1,2 liter víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • pirított magok a tálaláshoz

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk, a leveles zöldeket leöblítjük, nagyjából összevágjuk. Az olajat egy lábasba öntjük, felforrósítjuk, a zöldségeket rádobjuk, és kevergetve 3-4 percig kevergetve pároljuk, majd a leveles zöldeket is hozzádobjuk, a gyömbért hozzáreszeljük, mehet bele az ízlés szerinti fűszer, só és bors, majd felöntjük a vízzel, és forrástól számítva 10 percet főzzük, majd botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Azonnal tálalhatjuk, pirított magokkal meghintve még finomabb, szójaszósszal is meglocsolhatjuk egy kicsit a tetejét.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.