Írd be, mit keresel:

Töltött zsemle nagymama módra – egyszerű és olcsó finomság

Mint észrevehettétek már, elég sok receptet „örököltem” a nagymamámtól, bár ez így elég hülyén hangzik, hiszen szerencsére még életben van. 79 éves, és tökéletes szellemi frissességnek örvend, sajnos fizikailag már nincs a topon, de ezt az ő korában megengedheti magának.

Cookta - 2022.04.09.
Töltött zsemle nagymama módra – egyszerű és olcsó finomság

Persze a második emeletre naponta többször felmegy, és ha halászlevet, pörköltet vagy efféle, kis adagban nem készíthető finomságot kell főzni, akkor a garázsban beizzítja a rezsót, és a tizenvalahány literes lábasban fél napig kevergeti a kaját. Nagyapám meg 83 éves, és naponta legalább egyszer, de akár kétszer is felül a motorjára, hogy a napi bevásárlást vagy ügyintézést elvégezze, meg is bolondulna, ha a lakásban kellene üldögélnie naphosszat. Szeretnék ilyen aktív lenni ennyi idős koromban, mint ők…

Vissza az ételhez: ez is nagymamám specialitása, gyerekkorom kedvence, most pedig már az én gyerekeimé is. Kivételesen hatalmas adagot képesek belőle eltüntetni, csodálkozom is, hogy nem lesznek rosszul…

Forrás:
Hajós Ágnes

Sajnos nem lehet művészi fotót készíteni róla, de azt hiszem, a lényeg nagyon is látszik. 🙂

Nagymamámféle túrós zsemle

Hozzávalók:

  • 10-12 zsemle mérettől függően
  • 6 dl tej
  • 5 dkg vaj + a kenéshez
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dl tejföl

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4-5 evőkanál porcukor (+ ízlés szerint)
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2 marék mazsola
  • csipet só

Elkészítés: A töltelékhezvalókat simára keverjük.

A zsemléket félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk, kb. 1 cm vastag héj maradjon. Ha nem szikkadt vagy majdnem száraz zsemléket használunk, akkor 10 percre toljuk be kb. 160 fokos sütőbe, hogy kissé ropogós legyen a héja, majd hűtsük ki.

A tejet melegítsük langyosra, adjuk hozzá a megolvasztott vajat és a cukrot. A zsemlék belét öntsük le 1-2 dl vajas tejjel, kicsit nyomkodjuk ki, és adjuk a töltelékhez, ezzel is keverjük ki.

Közben egy akkora tűzálló tálat, amiben szorosan elférnek a zsemlék, kivajazunk. Mindegyiket megmártjuk a vajas tejben, egymás mellé beleállítgatjuk a jénaiba. Elosztjuk bennük a tölteléket, meglocsoljuk a maradék vajas tejjel, majd mindegyik tetejére még pár kanál tejfölt kanalazunk.

180 fokos sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, amíg a zsemlék széle és a tejföl is itt-ott megpirul.

A nagymamám még pluszban meg szokta hinteni cukorral, de nekem anélkül is elég édes volt.

Forrás:
Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.