Írd be, mit keresel:

Ezekre figyeljünk a húsvéti tojásvásárláskor!

A statisztikák szerint húsvét környékén fogyasztjuk el az éves tojásmennyiség mintegy ötödét. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat, amikre érdemes odafigyelni a tojás vásárlásakor.

Cookta - 2022.04.12.
Ezekre figyeljünk a húsvéti tojásvásárláskor!

Mindannyian friss és jó minőségű tojást szeretnénk, ehhez viszont ne csak a szemünkre hagyatkozzunk, hanem érdemes áttanulmányozni a tojáson található jelölést. A tojás lehet bio, tanyasi, mélyalmos és még számtalan, a tyúkok tartásától függő – ezeket mind megtaláljuk a jelölésen.

A tojás dobozán a szavatossági idő feltüntetése kötelező. Ha közeledik a lejárathoz, már akkor se vásároljuk meg, mert nem biztos, hogy a lejárati ideig fel tudjuk mindet használni. De a tojás héján lévő kódot is érdemes átböngészni, mert rengeteg érdekes információt kiolvashatunk belőle, ha tudjuk, mi mit jelent.

Forrás:
NÉBIH

Az első számjegyből a tyúkok tartásmódja olvasható le. A 0 az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött takarmánnyal etetett állatok tojásain szerepel, az 1-es pedig a szabadtartást jelenti, ahol a baromfi napközben a szabadban mozoghat. 2-essel jelölik az alternatív technológiát, itt a szárnyasokat jellemzően mélyalmon, istállóban helyezik el. A 3-as szám a ketreces tartást jelöli.

A tojáskód második részében két betű jelöli azt az országot, ahonnan a tojás származik (Magyarország: HU). Találkozhatunk más, lengyel (PL), litván (LV) és spanyol (ES) tojással is.

A kód harmadik eleme 01-től 20-ig jelöli a megye és a főváros kódját. Magyarország esetében ezek az alábbiak:

 1. Baranya
 2. Bács-Kiskun
 3. Békés
 4. Borsod-Abaúj-Zemplén
 5. Csongrád
 6. Fejér
 7. Győr-Moson-Sopron
 8. Hajdú-Bihar
 9. Heves
 10. Komárom-Esztergom
 11. Nógrád
 12. Pest
 13. Somogy
 14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
 15. Jász-Nagykun-Szolnok
 16. Tolna
 17. Vas
 18. Veszprém
 19. Zala
 20. Budapest

A negyedik rész az állategészségügyi kerület száma. Ebből tudjuk, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék élelmiszer-biztonsági ellenőrzéséért, az ötödik elem pedig a tojótyúkot jelöli (T).

Az állattartó telep sorszáma következik ezután, majd az istálló száma.

A tojás osztályozása mérete, vagyis súlya, tömeg alapján történik:

 • kicsi, „S” – legfeljebb 53 gramm
 • közepes, „M” – 53-63 gramm
 • nagy, „L” – 63-73 gramm
 • nagyon nagy, „XL” – legalább 73 gramm

A helyi piacon vásárolt tojások esetében találkozhatunk jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

A tojás minőségét nem befolyásolja, hogy a héj fehér vagy rózsaszínes!

FONTOS!

 • Ne vegyünk meg hiányos jelölésű, sérült, repedt, törött, szennyezett héjú tojást, mert nem ellenőrizhető!
 • Egyszerre ne vásároljunk sok tojást, inkább többször, de mindig friss tojást érdemes venni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.