Nálunk a húsvéti asztalról nem maradhat le a finom, foszlós kalács, és annak is a legegyszerűbb változatát szeretjük a legjobban. Ennek a kalácsnak az összeállítása igen egyszerű, mivel nem kell a fonással bíbelődni.
Kezdő és kevés idővel rendelkező háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak, mivel a dagasztás után – melyet legegyszerűbb kenyérsütő gépben vagy robotgéppel elvégeztetni – a kelesztéshez kell több idő, majd pár perc alatt megformázhatjuk a kalácsot, ami azt jelenti, hogy a tésztát egyszerűen feltekerjük, de nem kell fonni.
A kisült, kihűlt és frissen illatozó kalács kellemesen könnyű és foszlós, és az egyszerűsége ellenére nagyon, de nagyon finom. Jól illik a húsvéti sonkához, de akár reggelire, uzsonnára egy kakaóval, tejeskávéval kísérve is nagyon szeretjük.
Egyszerű formakalács
Hozzávalók 25 x 10 x 7 cm-es formához:
Elkészítés: A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A tejszínt keverjük össze a tojássárgával és a maradék cukorral, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet. Robotgép dagasztószárával (vagy kenyérsütő géppel) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát, de természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.
A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A megkelt tésztát borítsuk rá egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb, mint a forma, amiben majd sütjük.
Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük bele az előzőleg kizsírozott, kilisztezett formába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt kelesszük újra. A formát sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél takarjuk le alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot, és úgy kínáljuk. A tésztája nagyon finom, foszlós.